‘Koninklijke erkenning’ voor Caribische expertise KZM

05-12-2016

Vanwege hun betrokkenheid bij de minor Sustainable Island Management en het ingediende RAAK Publiek project AROSSTA – ter verbetering van de gezondheid van het koraalrif – zijn Marlous Heemstra en Alwin Hylkema door de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam uitgenodigd voor het symposium The Future of the Caribbean Coral Reefs op dinsdag 6 december. Ook Tjibbe Stelwagen ontving een uitnodiging, vanwege zijn rol als bestuurslid van ACROPORANET. Gastheer en gastvrouw bij het symposium zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Beatrix zal eveneens deelnemen aan dit symposium.

De toekomst van de Caribische koraalriffen

De Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam organiseert jaarlijks twee symposia in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het symposium a.s. dinsdag gaat over de (ecologische en sociaal-economische) toekomst van de Caribische koraalriffen. Er zijn twee gastsprekers die hun licht zullen laten schijnen over het thema, te weten prof. Glenn Thodé, rector van de Universiteit van Aruba, en prof. Jeremy Jackson, professor Oceanografie aan het Scripps Instituut voor Oceanografie in California. Na de inleidingen is er ruimte voor discussie en het uitwisselen van ervaringen. Het symposium wordt voorgezeten door prof. Han Lindeboom, professor Mariene Ecologie, en dr. André Kuipers, ruimtevaarder en lid van de Paleiscommissie.

Excursie naar St. Eustatius

De opleiding Kust- en Zeemanagement (KZM) heeft een lange traditie van stages, (onderzoeks)projecten en afstudeeropdrachten in de Cariben, met name op marien biologisch gebied. Daarbij wordt o.a. samengewerkt met STENAPA, Wageningen Marine Research (IMARES), het NIOZ en het Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI) - een kenniscentrum op St. Eustatius dat wetenschappelijk onderzoek faciliteert. Ook verzorgt KZM de minor Sustainable Island Management, waar een excursie naar St. Eustatius onderdeel van uit maakt. Deze excursie vond de afgelopen twee weken plaats. De twaalf minorstudenten deden o.a. ervaring op met het doen van onderzoek, bezochten verschillende organisaties en spraken met veel mensen op het eiland. Onder begeleiding van lokale onderzoekers werden tropic birds geringd, werd gezocht naar de inheemse en invasieve leguaan en werden slangen getagd op de Quill. Ook werd er onderwater onderzoek verricht i.s.m. de plaatselijke duikschool. Daarnaast werkten de studenten voor de natuurbeheerorganisatie STENAPA aan een advies  m.b.t. de invasieve groene leguaan en de havenuitbreiding ten koste van het marine park.

Kennismaken met Jet Bussemaker

Toevallig viel de minorexcursie dit jaar samen met een bezoek van OCW-minister Jet Bussemaker aan het CNSI. Een mooie gelegenheid voor Marlous, Alwin en hun minorstudenten om de activiteiten van KZM - en daarmee Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) - ook bij de minister onder de aandacht te brengen. Volop erkenning dus voor de Caribische expertise van de KZM-collega’s!

De groep tijdens het bezoek van minister Jet Bussemaker aan het CNSI
De groep tijdens het bezoek van minister Jet Bussemaker aan het CNSI
De samenwerking tussen Van Hall Larenstein en het CNSI werd formeel bekrachtigd
De samenwerking tussen Van Hall Larenstein en het CNSI werd formeel bekrachtigd
De officiële uitnodiging van de Koninklijke Paleiscommissie
De officiële uitnodiging van de Koninklijke Paleiscommissie