Van Hall Larenstein eerste Nederlandse hogeschool op World Expo Milaan

05-10-2015

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) is de eerste hogeschool in Nederland die de 34e World Expo in Milaan bezoekt. Een delegatie van studenten en docenten van verschillende studierichtingen en verschillende locaties bezochten afgelopen week de zes maanden durende wereldtentoonstelling die tot 1 november duurt en waaraan 145 landen deelnemen. Nederland is ook vertegenwoordigd.

Het thema van de wereldtentoonstelling is Feeding the planet, energy for life. Centrale vraag is namelijk hoe we in 2050 de naar verwachting 9 miljard wereldburgers kunnen voeden. De verstedelijking neemt toe en tegelijkertijd nemen de beschikbare hulpbronnen, grondstoffen, vruchtbare landbouwgronden en hoeveelheid zoet water af. Daarnaast verandert het klimaat. De wereld staat dus voor flinke uitdagingen. Dat is de reden waarom HVHL uit zowel Leeuwarden als uit Velp studenten heeft uitgenodigd om deel te nemen aan de excursie naar Milaan.

Interdisciplinair

“De problematiek waar we nu voor staan heeft direct verband met verschillende thema’s uit de verschillende studierichtingen van onze groene hogeschool”, vertelt Korrie Hoekstra, docent VHL en een van de organisatoren. “Al deze thema’s haken in elkaar en kun je niet los zien van elkaar.” Om die reden participeerden 72 studenten en 14 docenten van de studies Milieukunde, Veehouderij, Diergezondheidszorg, Food innovation management, Biomedical research, Voedingsmiddelentechnologie en Tuin- en landschapsarchitectuur. “Uniek”, aldus Hoekstra. “Een prachtige samenwerking tussen onze studenten van zowel onze locatie in Velp als in Leeuwarden. Directeur Wendy Zuidema en adjunct-directeur Jan van Grunsven gaven opdracht tot het organiseren van de excursie omdat het verhaal van EXPO2015 volkomen aansluit bij Hogeschool VHL qua duurzaamheidsthema en internationalisering.

Holland paviljoen

Het bezoek aan de Expo begon met een officieel welkomstwoord in het Holland paviljoen door Elov Weelinck, Head of Protocol. Hij legde aan de studenten uit dat het vrij lang nog maar de vraag was of Nederland ging deelnemen. Uiteindelijk was pas in november 2014 de kogel door de kerk. Het Holland paviljoen koos voor een open ontwerp van het paviljoen waarbij informatie en entertainment gecombineerd zijn. Informatie over duurzaamheid, klimaatverandering, akkerbouw en innovaties combineerde men met hippe foodtrucks waar je stroopwafels, gehaktballen drop en frites kunt eten. Ieder dag draait een dj op het grote loungeterras muziek en kun je dansen met een glas Heineken in je hand.

Die open structuur van het paviljoen bleek een gouden greep. De meeste paviljoens hebben voor de ingang een rij waarvan de wachttijd in deze tijd zomaar kan oplopen tot twee uur. Dit in tegenstelling tot het Holland paviljoen: daar loopt iedereen zo van alle kanten naar binnen. “Iedereen lijkt ineens te beseffen dat de Expo nog maar een maand duurt”, zegt Veelink. ”Onder de bezoekers zijn veel Italianen. Men verwacht dat uiteindelijk één op de drie Italianen de Expo bezoekt. Dat zijn 20 miljoen mensen.”

Supermarkt van de toekomst

Volgens de studenten zat er een flink verschil in de diepgang tussen de verschillende paviljoens.” Het is soms meer een landepresentatie dan een antwoord op de vraag hoe we in de toekomst de wereldbevolking kunnen voeden” aldus een student Veehouderij. De supermarkt van de toekomst, een informatieve winkel van de Italiaanse supermarktketen Coop, werd door iedereen gewaardeerd. Bij ieder product was de voedingswaarde, co2-footprint en herkomst te lezen. “De ultieme tracking en tracing”, aldus een student Food innovation management. Na afrekening krijg je een klassieke kassabon van papier. Dat dan weer wel.

Trefwoorden: