Symposium toont smaaktrucs in Leeuwarden

18-09-2015

Goochelen met smaak klinkt zo interessant als het daadwerkelijk was. Woensdag liet het massaal toegestroomde publiek zich op dit symposium, in de aula van hogeschool Stenden, verrassen en voorlichten over smaaktrucs die met ons dagelijks eten worden uitgehaald. Naast lezingen van een divers gezelschap sprekers uit verschillende vakgebieden viel er voor het publiek ook genoeg te proeven en ervaren.

Bijzondere versnaperingen

Bij binnenkomst had Stenden Hotel executive chef Albert Kooy enkele smakelijke versnaperingen klaarstaan, in een verrassend jasje. Een Fries ontbijt verwerkt in een petit four en een jachtschotel verwerkt in een bonbon: niet iets dat voor iedereen direct smakelijk klinkt, maar de hapjes werden enthousiast ontvangen. Ook in de pauze tussen de lezingen door werd het publiek verrast met koude venkeldrank in een champagneglas, begeleid met marshmallows in allerlei ongewone smaken als gefermenteerde knoflook. Smaken waarover gepraat werd.

Bliss point

Lezingen werden verzorgd door prof. Dr. Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en gezondheid, VU Amsterdam), Heleen Hoogeveen, MSc (Neurowetenschapper, UMC Groningen) en chef Albert Kooy. Seidell lichtte het fenomeen bliss point toe, het punt waarop de smaakervaring van een product maximaal is en waar de industrie dankbaar gebruik van maakt. Chef Kooy liet het publiek in de vorm van kleine porties soep het verschil proeven tussen een industrieproduct met "bliss point" en een tweetal gezondere en versere varianten. Ter afsluiting vertelde Heleen Hoogeveen hoe onze hersenen smaakprikkels verwerken en hoe dat bij veroudering verandert.

Verrassend en informatief

Een ander hoogtepunt was Dr. Goochelvogel, die met zijn knullige verschijning en droge goochelhumor de lachers op zijn hand kreeg. Het publiek liet zich deze middag kostelijk vermaken en werd na afloop getrakteerd op een schaal "Russische Roulette" bonbons (of om met toverleerling Harry Potter te spreken: Smekkies in alle smaken): gewone bonbons gemengd met exemplaren die gevuld waren met broccoli. Zo was dit symposium van begin tot eind een verrassend en informatief spektakel. "Goochelen met smaak" was een activiteit in de reeks Food for Thought van het Centre of Expertise Healthy Ageing.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. Feike van der Leij, Lector Health and Food, via feike.vanderleij@hvhl.nl of  06 12 81 66 43; of met dhr. Stefan Martens via stefan.martens@hvhl.nl 058 28 46374