Pema Ugyen

Er is een gezonde relatie tussen het personeel, studenten en afgestudeerden met erkenning, begrip, vertrouwen en samenwerking tussen alle betrokkenen.

Maak kennis met Pema Ugyen, alumnus van de professionele masteropleiding Agricultural Production Chain Management bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Hij studeerde cum laude af in 2019 en werkt nu als Senior Livestock Production Officer (District Livestock Sector) in Punakha, Bhutan.

Waarom koos je ervoor om je master bij HVHL te volgen? En waarom APCM?
Ik koos ervoor om mijn master in Nederland, en in het bijzonder bij HVHL, te volgen, omdat deze internationaal erkend wordt. HVHL heeft een goede reputatie wat betreft transformatief leren en netwerken. De APCM-opleiding en de op de website genoemde onderwerpen leken mij ontzettend interessant en sloten aan bij mijn behoeften. Ik wilde mij graag toeleggen op het faciliteren van ontwikkeling en innovatie in landbouwproductieketens en zag dat APCM hierin gespecialiseerd is.

Hoe is het om in Nederland te wonen en te studeren?
Nederland is een prachtig land met een diverse cultuur en is een verrassend aantrekkelijk land om te studeren. Het Nederlandse onderwijssysteem is interactief, waardoor we analytische en creatieve denkvaardigheden, teambuilding en probleemoplossend vermogen ontwikkelen.

Hoe zou je jouw ervaring met de éénjarige master APCM omschrijven?
Ik heb echt genoten van het hele academische programma. Ik heb mijn vooropgestelde leerdoel, het opdoen van diepgaande kennis op het gebied van duurzame waardeketens, zeker behaald. Ook de manier waarop de faculteit het onderwijs benadert sprak me erg aan. Ze zijn zeer gepassioneerd over de cursus en stemmen het onderwijs af op de toekomstige carrière van de studenten. Er is een gezonde relatie tussen het personeel, studenten en afgestudeerden met erkenning, begrip, vertrouwen en samenwerking tussen alle betrokkenen. Er hing altijd een positieve sfeer.

Aan welke vaardigheden die je bij APCM hebt opgedaan heb je nu het meest?
Als contactpersoon voor de veeteeltactiviteiten in ons district plan, coördineer en evalueer ik de uitvoering van ontwikkelingsactiviteiten voor veeteelt. APCM heeft mijn intellectuele capaciteit en kritische analyse zeker verbeterd, waardoor ik een betere planning en een efficiëntere uitvoering van ons programma kan realiseren. Mijn opleiding bij HVHL heeft me geholpen kritisch te denken en teamwork en professionaliteit in mijn vakgebied te ontwikkelen. Ik ben nu deskundig in het analyseren van waardeketens, het voorbereiden van projecten over de ontwikkeling van waardeketens en het uitvoeren van toegepast onderzoek. Mijn academische schrijfvaardigheid heb ik ook verbeterd. Ik heb het gevoel dat de APCM-cursus mij nieuwe inzichten heeft gegeven over waardeketenontwikkeling. De opleiding heeft mij de nodige kennis en vaardigheden bijgebracht om ‘multi-stakeholderprocessen’ voor duurzame waardeketens mogelijk te maken.

Wat waren de grootste uitdagingen?
Als ik terugkijk op mijn ervaringen met de leerprocessen bij HVHL, vind ik dat de eenjarige masteropleiding erg intensief is. Door het hoge tempo van het programma is de tijd die overblijft om te ontspannen beperkt, en dat kan best wel eens uitdagend zijn.

HVHL is er trots op de meest duurzame hogeschool van Nederland te zijn. Hoe heb jij dit tijdens je opleiding ervaren?
Ik heb ervaren hoe HVHL duurzaamheid bevordert door het in onderwijs, onderzoek en management te integreren. Ik ben er dan ook erg trots op dat de hogeschool AISHE-sterren*** heeft gekregen voor haar duurzaamheidsbeleid. (AISHE is het auditinstrument voor duurzaamheid in het hoger onderwijs).

Als je jezelf vergelijkt met wie je een jaar geleden was, wat is dan het grootste verschil qua houding en perceptie?
Ik zie nu in dat het opdoen van kennis, vaardigheden en ervaring de sleutel zijn tot zowel persoonlijke ontwikkeling als in je loopbaan. Ik besefte ook leren je leven lang doorgaat, dat leeftijd slechts een getal is en dat ik klaar ben om nieuwe ervaringen en leermogelijkheden aan te gaan.