Milan Bootsveld

“Alles wat je nodig hebt is er, en zo niet dan wordt het voor je besteld”

”Ik wil mezelf blijven uitdagen”

“Wat ik op de opleiding leer, breng ik meteen bij Plukon in de praktijk. Voor de minor Process Optimisation moest ik bijvoorbeeld een verbetermethode toepassen op een productielijn van quiches, om die nog sneller te laten verlopen. Mijn baas zei meteen: “Wat interessant, dat mag je hier ook wel doen.” Voor mijn eigen productielijn bij Plukon ontwerp ik nu menu’s zodat alle operators hetzelfde gaan doen. Want als iedereen wat anders doet kunnen er storingen ontstaan in de productielijn, bijvoorbeeld als er een keer te veel gewicht in een bakje terechtkomt. Dat proces probeer ik zo goed mogelijk te laten lopen door een standaard te ontwerpen die iedere medewerker kan opvolgen.”

“Wat ik op de opleiding leer, breng ik meteen bij Plukon in de praktijk”

Voedingsmiddelenhal

“Bijzonder aan de hogeschool in Leeuwarden is de grote voedingsmiddelenhal voor alle practicumopdrachten. Je kunt er allerlei voedingsmiddelen maken, met onder andere een bierbrouwset, kaasmakerij, vleeshal en een bakkerij met allerlei ovens. Je kunt het simpel houden door muffins te bakken, maar je kunt ook nieuwe ideeën uitproberen zoals bier brouwen van oud brood. Alles wat je nodig hebt is er, en zo niet dan wordt het voor je besteld. En aan het eind van de dag doe je een biertje in de bar op school; dat is het echte studentenleven.”

“Alles wat je nodig hebt is er, en zo niet dan wordt het voor je besteld”

Noorse zalm

“Mijn stage doe ik waarschijnlijk aan de universiteit van Trondheim in Noorwegen. Onze hogeschool heeft veel connecties met buitenlandse scholen, waardoor je makkelijk een deel van je studie in een ander land kunt volgen. Mijn niveau Engels is nog wel wat laag; dat leer je op het mbo toch minder. Om dat te verbeteren vind ik het belangrijk om naar het buitenland te gaan. Ik wil mezelf blijven uitdagen. De universiteit in Trondheim neemt opdrachten van bedrijven aan uit de voedingsmiddelenindustrie, daar ga ik bij helpen. Dat kan gaan over voedselveiligheid, microbiologie of processen. Bijvoorbeeld hoe er zalm geslacht wordt en hoe je die zo lang mogelijk houdbaar houdt. Noorwegen is natuurlijk het land van de vis; het zou bijzonder zijn om daaraan mee te werken.”