Lotte Hartkamp

“Ik word door mijn school geprikkeld om mijzelf te ontwikkelen en krijg de ruimte meer te doen dan alleen wat school aanbiedt.”

Lotte Hartkamp (23) zit in het derde jaar van haar studie Management van de Leefomgeving in Velp. Ze is bezig met haar laatste opdracht voor Studieloopbaanbegeleiding. Daarnaast volgt zij een minor trainen en coachen in organisaties, aan de HAN in Nijmegen.

Podcast over klimaat als vrije-keuze-opdracht

Lotte heeft ervoor gekozen om als vrije-keuze-opdracht voor Studieloopbaanbegeleiding  in jaar 3 een podcast te maken. Studieloopbaanbegeleiding helpt bij het succesvol en zelfstandig studeren, waarbij het maken van keuzes en het nadenken over toekomstige beroepen centraal staat. "Op het moment heb ik alle opnames afgemaakt van mijn podcast ‘Klimaat geblaat’," vertelt ze. In de komende tijd bewerkt ze alle fragmenten om er een mooi geheel van te maken.

Lotte is haar podcast begonnen omdat ze graag meer positieve hoop wil creëren rondom het onderwerp klimaat. "Toen ik jonger was leek het allemaal zo zwaar. Ik dacht dat het over was met de aarde. Tot ik vanuit mijn studie en omgeving meekreeg dat er nog genoeg kansen zijn." Ze ziet dit vooral door de vele mensen die zich nog inzetten voor een beter klimaat.

Op dit moment zijn er drie opnames geweest voor de podcast. In de eerste aflevering bespreekt ze de geschiedenis en de vele gevoelens die er bestaan over het klimaat. Deze aflevering heeft ze samen met haar vader Michiel Hartkamp opgenomen. Daarna heeft ze een aflevering gemaakt over gemeenschappen, samen met Daan van der Linde, een docent van de opleiding Management van de Leefomgeving. Als laatste heeft ze samen met een andere docent van de opleiding, Lies Huitema, een aflevering gemaakt over activisme en de impact ervan. "In mijn podcast wilde ik het niet alleen met mensen over de onderwerpen zelf hebben, maar ook het gevoel dat bij de onderwerpen naar boven komt."

Lotte wil zo op een meer menselijke manier naar het onderwerp klimaat kijken. "Het inspireerde mij om met verschillende mensen te spreken. Ik vond het mooi om hun beweegredenen te horen om zich in te zetten voor een beter klimaat." Soms kwam er wel negativiteit naar boven, maar daar wilde ze juist ruimte voor geven. "Het is namelijk soms lastig om alles te overzien en de moed te houden. Zij konden het wel en bleven zich inzetten voor de doelen die zij belangrijk vinden."

Docenten zijn bronnen van inspiratie

Een van de mooiste momenten voor Lotte was het gesprek met Lies Huitema, docent bij de opleiding Management van de Leefomgeving. De aflevering ging over activisme. Lotte was onder de indruk van het feit dat Lies aanwezig was bij het ondertekenen van het klimaatakkoord in Parijs in 2015. Lies was echter niet binnen gebleven waar al het politieke gebeuren plaatsvond. Ze was naar buiten gegaan, omdat ze zo getrokken werd door de mensenmassa die buiten aanwezig was. “Ik vond het mooi om te horen dat iemand zo geraakt kon worden door mensen en dat zij liever van hun wilde horen wat de beweegredenen waren voor hun aanwezigheid.”

Ruimte voor zelfontplooiing

Lotte zet zich in voor verschillende dingen. School is een groot onderdeel, vooral omdat ze erg leergierig is. "Ik word door mijn school geprikkeld om mijzelf te ontwikkelen en krijg de ruimte meer te doen dan alleen wat school aanbiedt." Lotte is creatief en houdt zich bezig met schilderen, tekenen, knutselen en haken. Ze pakt elke week wel wat op. Daarnaast houdt ze van dansen, klimmen en andere sportactiviteiten. Het organiseren van activiteiten vindt ze ook heerlijk. "Een jaar lang ben ik vice-voorzitter van Studentenvereniging Arboricultura geweest en heb ik mij ingezet om de vereniging te managen." Daarvoor en daarna heeft ze ook andere verantwoordelijkheden gehad in de vereniging. "Het maakt mij namelijk erg gelukkig, met zo veel leuke mensen samen te werken."

 

Lotte Hartkamp, IDM Velp