Kristel Mulder

Adviseur Openbare Ruimte / Antea Group, Almere

“Als echte land- en watermanager ga ik altijd op zoek naar het totaalplaatje”

“Mijn opa was boer in het Groene Hart. Ik kom van een kwekerij in Aalsmeer, de wereldwijde hoofdstad als het gaat om bloemen en planten. Dus buiten, alles wat groeit en bloeit, het voelt voor mij al van kleins af aan heel dichtbij. Dat heeft er zeker ook toe bijgedragen dat ik na mijn vwo iets met aardrijkskunde wilde gaan doen. Mijn klasgenootjes gingen allemaal naar de universiteit en ja, dat heb ik ook geprobeerd. Future Planet Studies, dat was het niet voor mij. Te groot, te weinig praktijkgericht. Toen kwam Hogeschool Van Hall Larenstein op mijn pad. De open dag daar was het helemaal. Gesprekken met docenten en studenten, de praktische insteek van de studie Land- en Watermanagement, en dan de richting Grond-, Weg- en Waterbouw, het voelde in alles meteen perfect.

Kristel Mulder, Adviseur Openbare Ruimte

De grote kracht

Dat is ook echt de grote kracht van HVHL: dat je wat je in de theorie leert ook echt meteen in de praktijk brengt. Letterlijk, want zeker met Grond-, Weg- en Waterbouw ging er geen semester voorbij of er was een echt werkvak bij. Het echte werk dus, waarbij je een project van alle kanten benadert en belicht. Zodat je ook echt weet en ziet wat de effecten zijn van wat je aan het doen bent.

Wat ik toen als student deed, doe ik nu als Adviseur Openbare Ruimte bij de Antea Group nog. Neem het aanleggen van een weg. Mijn collega van civiele techniek let bij het ontwerp daarvan vooral op of het technisch allemaal klopt. Ik benader zo´n project veel breder. Zo is voor mij de maatschappelijke impact ervan een belangrijke factor. Wat betekent de aanleg van die weg voor de omgeving? Voor het landschap natuurlijk, maar zeker ook voor de mensen die er wonen, werken en leven? De antwoorden op dat soort vragen, daar ben ik voor. Want dan pas krijg je het juiste totaalplaatje van een project. En kun je komen tot een perfect integraal ontwerp.

Belangrijk samenspel

Daarover gesproken, voortschrijdend inzicht is daarbij aan de orde van de dag. Want onze technieken, het klimaat, alles is voortdurend in ontwikkeling. Dus de praktijk zal altijd invloed hebben op de theorie. En andersom natuurlijk. Hoe mooi dat ik op HVHL juist als geen ander heb geleerd hoe belangrijk het samenspel daartussen is.”