Julia Overdiep

“De combinatie tussen technische, landschappelijke en ecologische vakken is het voor mij helemaal.”

Wat het voor mij helemaal is, is de combinatie tussen technische, landschappelijke en ecologische vakken die je krijgt. Zo’n brede opleiding zocht ik, ook omdat ik nog niet precies wist wat ik later wilde gaan doen.” Julia Overdiep koos voor de brede opleiding Land- en Watermanagement, en heeft zich tweeëneenhalf jaar later gespecialiseerd in Grond-, weg- en waterbouw (GWW).

Werken aan resultaat in de praktijk
“Door de verschillende vakken en thema’s in het eerste deel van je opleiding krijg je de kans om te ervaren wat bij je past. Het leukst vind ik de casusopdrachten waarbij je aan echte projecten in de praktijk werkt, met resultaat. Daarvoor moest ik wel door de nodige wiskunde en natuurkunde heen, wat voor mij lastig was. Maar als je dat onder de knie hebt, heb je een goede basis voor het vervolg van de opleiding.”

Van ontwerp tot uitvoering
Julia ontdekte tijdens een stage bij een GWW-ingenieursbureau dat ze prima past in het werkveld van de grond-, weg- en waterbouw. “Hier houd je je bezig met de latere en praktische fases van een project, van ontwerp, werkvoorbereiding en realisatie tot nazorg,” legt ze uit. Een van de projecten in het derde jaar ging om al die fases van een nieuwe sloot. “Op een praktijkcentrum hebben we met machines leren omgaan en het besturen geoefend. Dat kwam goed van pas bij de sloot, toen we uiteindelijk zelf aan de slag moesten met laadschop en kraan.”

Grond-, weg- en waterbouw is het helemaal
“Wat ik later precies wil gaan doen, weet ik nog steeds niet. Maar voorlopig wil ik me verder verdiepen in het ontwerp en de voorbereiding van GWW-projecten. En daarna wil ik een baan waarin ik me kan ontwikkelen in dit leuke werkveld.”