Jordi Huirne

Meteoroloog/weerman bij Weer.nl

“Land- en Watermanagement heeft mijn droom laten uitkomen”

“Op mijn 3e sloeg het weervirus toe. Op onze boerderij in de Achterhoek, in een zware onweersbui. Windstoten, slagregens... En ik maar met mijn neus tegen het raam. Sindsdien ben ik verliefd op extreem weer. Onweer, hagel, sneeuw, regen, dan ben ik in mijn element. En liefst buiten.”

Jordi Huirne als weerman green screen

Weerstation

“Omdat mijn vader als boer veel met het weer bezig was, werd ik er ook ingetrokken. Al snel kwam er een eigen professioneel weerstation in de wei. Met weersite: meteo24.eu. Daar kon je live het weer op de boerderij volgen. Weerman worden was toen al mijn droom. Op mijn 15e begon deze al een beetje uit te komen, toen de lokale radio mij vroeg om het weerbericht te doen.

Op de havo koos ik Natuur en Gezondheid, maar zelfs bij aardrijkskunde ging het nauwelijks over het weer. Ik was ook zo´n beetje de enige die dat interessant vond. Ik werd dan ook al snel, en vaak lacherig, weerman genoemd.”

Helemaal op mijn plek

“Een hbo-vervolgstudie Meteorologie was er niet. Tot Land- en Watermanagement op mijn pad kwam. Toen mij op een meeloopdag werd verzekerd dat ik daar met mijn passie voor weer helemaal op mijn plek zou zijn, ben ik in 2011 die studie gaan doen.

Echt interessant werd het in het 3e jaar. Bij de major Hydrologie. En de stages waren het helemaal! Eerst bij het KNMI: een onderzoek naar de neerslagradar. Toen op de Filipijnen, een onvergetelijke tijd. Resulterend in een rapport over het voorkomen van zware tropische buien en overstromingen.”

Echt specialiseren

“Het laatste jaar kon ik mij écht specialiseren in het weer. Eerst met een meteorologische minor op Wageningen University. In januari 2016 ben ik afgestudeerd. Bij Weeronline, in samenwerking met een Hoogheemraadschap. Op een afstudeeronderzoek over de klimatologische hoeveelheid zware buien in het waterschapsgebied. Op de dag van mijn  afstuderen is ook het weerstation in de schooltuin van HVHL geopend. Door mijn stagebegeleider bij Weeronline.”

Werken als meteoroloog

“Het mooiste aan mijn werk als meteoroloog? Het vertalen van uitdagende weerkaarten in een voor iedereen begrijpelijk 'Jip en Janneke' weerbericht. Dat doe ik nu dus bijna dagelijks. Daarmee is mijn droom uitgekomen: ik ben weerman. Op weer.nl, Sky Radio en op SBS6. Dat alles mede dankzij de studie Land- en Watermanagement.”

EenVandaag maakte een leuk interview met Jordi en filmde hem onder andere op de boerderij van zijn ouders. Bekijk het filmpje over de jongste weerman van Nederland: