Hedzer Buren en Marlijn van Bergen

“Het leuke aan de opleiding is dat je met een vrij kleine groep studenten en docenten het eerste jaar doorloopt. Hierdoor heb je heel makkelijk contact met elkaar.”

Hedzer en Marlijn zitten in het einde van hun eerste jaar en kijken samen terug op hoe zij de overstap van havo naar het hbo hebben ervaren.

De keuze voor Management van de Leefomgeving
Hedzer: “Na het halen van mijn havodiploma heb ik eerst een tussenjaar gehad. Ik wist niet precies wat ik wou gaan doen. Bij Management van de Leefomgeving kan je nog heel veel kanten op en om deze reden ben ik het gaan doen.”

Marlijn: “Ik wist ook niet precies wat ik wou gaan doen. Via de dochter van een vriendin van mijn moeder ben ik bij HVHL gekomen. Ik ben bij verschillende open dagen geweest en uiteindelijk vond ik Management van de Leefomgeving het leukste.”

Eenmaal op het hbo
Hedzer: “Ik had van tevoren niet echt een verwachting van het hbo. Ik ging er met een open blik in en ik zou wel zien wat er ging gebeuren. Mijn enige verwachting voordat ik aan de opleiding begon was dat ik iets ging doen wat ik écht leuk vond. Deze verwachting is zeker uitgekomen.”

Marlijn: “Voor mijn was de stap naar het hbo wel groter dan bij Hedzer. Ik was namelijk de enige uit mijn omgeving die naar Leeuwarden ging. Gelukkig had ik bij de opendagen al wel het gevoel dat ik hier thuis hoor. Eenmaal op de opleiding leer je tijdens de excursies ook iedereen kennen”

Hedzer: “De fietsexcursie was voor mij een mooi moment om iedereen te leren kennen. Als je zonder bekenden op de opleiding komt kan je niet terugvallen op de mensen die je al kent. Hierdoor moet je wel contact hebben met iedereen.”

Marlijn: “De fietsexcursie was inderdaad een mooi moment om iedereen te leren kennen en erg leuk. Daarnaast is het leuke aan de opleiding dat je met een vrij kleine groep studenten en docenten het eerste jaar doorloopt. Dit maakt het heel makkelijk om met docenten te praten en vragen te stellen.

Tips voor nieuwe studenten
Hedzer: “Stel je open en leer de nieuwe mensen kennen. Iedereen is nieuw en als je het allemaal op je in laat werken ga je het wel leuk krijgen. Kies ook altijd iets van je leuk vindt!”

Marlijn: “Maak je niet te veel zorgen. Zonder verwachtingen kan het altijd meevallen. Met verwachtingen gaat het altijd anders dan je wilt. Ga inderdaad ook iets doen wat je leuk vindt, anders krijg je vier zware jaren”.