Friso Ebbers

“In de toekomst wil ik me vooral specialiseren in het maken van beplantingsplannen”

Friso Ebbers studeert voor een associate degree Tuin- en Landschapsinrichting. Na zijn afgeronde hoveniersopleiding mbo-niveau 4 zocht hij verder naar een opleiding met meer verdieping in zijn vakgebied. “Ik wilde graag meer weten over mijn omgeving en hoe deze zo geworden is. De keus om eerst het associate-degree-programma te volgen bleek een goede. In de toekomst wil ik me vooral specialiseren in het maken van beplantingsplannen. De minor Stedelijke beplantingen is daarom een mooie aanvulling.”

Nieuwsgierig
“Op zaterdag werk ik bij een boomkwekerij met een groot assortiment aan coniferen, heesters en vaste planten. Tijdens de vele jaren die ik hier mocht werken, is mijn liefde voor planten en de natuur ontstaan. Na mijn mbo-opleiding was ik nog niet klaar met leren. Ik wist dat er meer was dan de realisatie en het onderhoud van een project. Als ik buiten rondliep wilde ik ook graag weten hoe projecten tot stand zijn gekomen. Wie maakt ze? Waar komt de inspiratie vandaan en wat voor tekeningen zijn hiervoor nodig? Ik was enorm nieuwsgierig naar de oorsprong van al deze creaties.”

Associate degree
“Naast deze kleinschalige projecten wilde ik meer weten over mijn omgeving en hoe deze zo geworden is. Wat is hier veranderd in de loop der tijd? Hoe herken ik diverse grondsoorten en wat zijn hun eigenschappen? Na verschillende open dagen en meeloopdagen te hebben bezocht, was het duidelijk voor mij: deze opleiding bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) ga ik volgen!
Tuin- en Landschapsinrichting sluit perfect aan op mijn mbo-opleiding en biedt precies de verdieping die ik zoek. Na een paar gesprekken heb ik besloten om eerst het associate-degree-programma te volgen. Ik wist niet of ik na vier jaar mbo nog een lange opleiding wilde volgen. Na dit programma kan ik de overstap naar de bachelor nog gemakkelijk maken.” 

Goede keuze   
“In studie zijn we begonnen met alle belangrijke basiskennis en vaardigheden. Je maakt kennis met de verschillende richtingen binnen de tuin- en landschapsinrichting. Steeds meer werd duidelijk dat ik de goede keuze heb gemaakt. Door de ruime studiebegeleiding van HVHL ben ik erachter gekomen dat ik vooral een ontwerper ben. Als ontwerper verwerk je de verschillende ideeën en meningen van opdrachtgevers, omwonenden en belanghebbenden tot één compleet ontwerp.”

Toekomst
“Tijdens de opleiding word je enorm goed begeleid en krijg je allerlei handvatten aangereikt om later zo goed mogelijk je functie te kunnen vervullen. In de toekomst wil ik me vooral specialiseren in het maken van beplantingsplannen. De minor Stedelijke beplantingen is daarom een mooie aanvulling op mijn kennis. Door mijn voorliefde voor beplanting heb ik veel zin om hier in de toekomst mee verder te gaan. Hoe precies weet ik nog niet zeker. Maar zeker is wel dat er genoeg werk is voor ons als tuin- en landschapsinrichters…”