Frank Schoenmaker

“In ons brede werkveld vind je vanzelf wat bij je past”

Frank Schoenmaker is student Bos- en Natuurbeheer bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Vroeger wilde hij het liefst de hele wereld redden, maar dat was natuurlijk een lastig verhaal.
Ik koos ervoor om me te richten op de natuur. Tastbaar en onbereikbaar tegelijk: van de vlinders en de bijen in je achtertuin tot aan het stampende gebulder van wildebeesten in Tanzania. Het lijkt mij fantastisch om mij In de toekomst bezig te houden met ‘rewilding’: het terugwinnen van wilde natuur.”

Instelling

“Het leukste aan de studie vind ik niet zozeer alle kennis die ik opdoe, maar de manier waarop mijn instelling tegenover de natuur is veranderd. Ik zie nu veel meer om me heen en wil graag dingen uitproberen.  Je hoeft niet per se in een enorm natuurgebied te zijn om met de natuur in aanraking te komen. Ik specialiseer mij in Tropical Forestry en ik vind het opvallend dat ik het sociale aspect van deze opleiding zo interessant vind. Het is heel verfrissend om je onder te dompelen in lokale culturen en leert je dat de wereld veel kleiner is dan hij lijkt. In het vierde jaar wil ik graag stagelopen in het Zuid-Afrikaanse Limpopo. Deze stage is gericht op International Wildlife Management. Op die manier probeer ik kennis op te doen van zowel flora als fauna, aangezien deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.”

Toekomst

“Wat ik daarna ga doen? Eerst maar eens kijken wat er nog op mijn pad gaat komen tijdens de opleiding. Op dit moment heb ik het plan om een tussenjaar te nemen om te reizen. Het lopen van de Pacific Crest Trail, een langeafstandspad van Mexico naar Canada, lijkt me bijvoorbeeld een geweldige uitdaging. Daarnaast ben ik sinds kort erg geïnteresseerd in de organisatie ‘Rewilding Europe’. Het lijkt me fantastisch om het idee van de Amerikaanse Nationale Parken over te nemen en realiseren in Europa; om de natuur van Europa als geheel te benaderen en steeds meer wilde natuur terug te winnen.”

Breed werkveld

“Mijn tip? Hou niet teveel vast aan een bepaald beeld dat je van de opleiding hebt. Je kunt er zoveel kanten mee op! De opleiding kan in het begin erg breed lijken, maar tijdens je studietijd zullen er onderwerpen voorbijkomen die jou persoonlijk zullen aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan bosbeheer voor duurzame houtproductie, de vuursalamanders in Limburg, landbouw in combinatie met bomen, oude landgoederen of duurzame oplossingen voor landmanagement in derdewereldlanden. Je hebt je eigen interpretatie van wat natuur is en geeft ook je eigen draai aan je studie!”

“In ons brede werkveld vind je vanzelf wat bij je past”
Frank Schoenmaker

Trefwoorden: