Danja Schepers

“Ik wil straks een baan in natuureducatie om zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met de natuur.“

Danja Schepers ging haar broertje achterna en switchte naar Bos- en Natuurbeheer. Ze wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met de natuur. Nu studeert ze af in de richting Mens & Natuur.

“Eigenlijk studeerde ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, maar toen ging mijn broertje Bos- en Natuurbeheer studeren en wilde ik dat ook gaan doen. Ik zag zo veel leuke dingen die hij in zijn eerste studiejaar mocht doen, dat wilde ik ook! En het liefst wil ik er voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen meer in contact komen met de natuur. Natuur kan zo veel goeds voor je doen en ik denk dat veel mensen zich daar helemaal niet van bewust zijn. Zelf probeer ik regelmatig naar buiten te gaan, door rondjes in de schooltuin te lopen, lange wandelingen op de Veluwe, andere natuurgebieden opzoeken met mijn vriend. Dat geeft mij veel rust in mijn leven en ik voel me altijd veel beter als ik in de natuur ben geweest. Dat wil ik voor andere mensen ook.”

Afstuderen
“Op dit moment ben ik, samen met een andere student van de specialisatie Mens & Natuur, bezig met de laatste fase van mijn opleiding, het afstuderen. Vanuit een eerder project bleek dat mijn afstudeerpartner Sascha en ik prima kunnen samenwerken en elkaar goed aanvullen. We werden gevraagd door Mens & Natuur docent José Meijer of wij haar wilden helpen met haar promotieonderzoek. Zij onderzoekt ‘wandelpraktijken’, simpel gezegd soorten wandelingen, in Nationaal Park Veluwezoom. We voelden ons vereerd dat we gevraagd werden en het leek ons een leuk onderwerp. Nu zitten we er middenin en gelukkig is het inderdaad een leuk en vooral interessant onderzoek gebleken! We zijn op verschillende plekken in Nationaal Park Veluwezoom geweest om wandelaars te observeren. Binnenkort gaan we wandelaars interviewen om meer details te weten te komen over het wandelgedrag in Nationaal Park Veluwezoom en met name de landschapsvoorkeuren die daarbij horen. Ons onderzoek is een soort vooronderzoek voor José Meijer. Zij gaat alle soorten wandelingen die wij gevonden hebben gedetailleerd onderzoeken en vooral kijken naar de landschapsvoorkeuren die daarbij horen. Het is dan de bedoeling een model te ontwikkelen waarmee terreinbeherende organisaties hun natuurgebieden optimaal kunnen inrichten voor wandelaars. Het is ontzettend leuk om daar aan te kunnen bijdragen door dit afstudeeronderzoek te doen.”

En dan een baan
“Later verwacht ik niet iets met onderzoek doen te gaan doen, ook al ben ik daar nu wel mee bezig met afstuderen. Graag zou ik in de natuureducatie aan het werk gaan, of anderszins een functie waarbij ik mensen dichter bij de natuur kan brengen. Mijn twee stages heb ik gedaan in de natuureducatie, de eerste stage bij Natuurcentrum Arnhem en de tweede stage bij Het Groene Wiel van IVN.”

Trefwoorden: