Marleen Middeldorp

"Dat ik koeien zo leuk zou vinden wist ik niet"


"Wil ik dierenarts worden? Dat is die vraag die ik mezelf wel duizend keer heb gesteld tijdens mijn vier jaar bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Dat ik koeien zo leuk zou vinden, wist ik echter niet." Marleen Middeldorp studeerde Dier- en Veehouderij op onze toenmalige locatie in Wageningen en specialiseerde zich in Applied Animal Science (nu Animals, Society and Business). Momenteel is ze bezig met haar master Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit.

Interesse
"Mijn interesse voor melkkoeien en melkveehouderijen is ontstaan tijdens mijn eerste jaar op het hbo. Door het bezoeken van allerlei verschillende takken van dier- en veehouderij, groeide mijn passie voor de gezondheid (en later voeding) van melkkoeien. Ik studeerde Applied Animal Science, een praktijkgerichte en uitdagende specialisatie. Ik heb er veel geleerd en je wordt er volledig opgeleid binnen de sector." 

Taal van de boeren
"Persoonlijk heb ik het meeste gehad aan de projecten waarbij veehouders of andere stakeholders binnen de sector waren betrokken. Op deze manier heb ik de ‘taal van de boeren’ geleerd wat erg belangrijk is voor de communicatie. Binnen de projecten is er veel samengewerkt. In het begin dacht ik dat er moeite mee zou hebben, maar eigenlijk vond ik dat super leuk. Daarnaast werden we vrijgelaten, hoe diepgaand we onze projecten wilden maken. Dat heb ik als erg waardevol ervaren. Als ik mijn opleidingskeuze opnieuw zou moeten maken, dan zou ik hetzelfde kiezen."

Keuze
"Ik wist vanaf het begin van de opleiding Dier- en Veehouderij dat ik na het hbo door wilde studeren en die gedachte heb ik nooit verloren. Toen ik mijn eerste jaar begon, dacht ik dat de enige optie diergeneeskunde was. Applied Animal Science (Animal Husbandry) was destijds gevestigd in het hoofdgebouw van de Universiteit van Wageningen (WUR). Zo kwam ik erachter dat ik ook kon doorstuderen als dierwetenschapper aan de WUR. Toen was de vraag: wat is het verschil tussen diergeneeskunde en dierwetenschappen, en wat vind ik leuker?"

Stage
"Om antwoord op mijn vraag te krijgen, ging ik stage lopen bij de universitaire landbouwhuisdieren praktijk van Utrecht (onderdeel van de Universiteit Utrecht). Daar kwam ik te weten wat een veearts dagelijks doet. De gezondheids-/welzijnsprojecten en adviesgesprekken met de veehouder vond ik geweldig, maar het viel mij tegen dat een rundveearts een groot deel van de tijd bezig is met vruchtbaarheidscontroles. Na mijn stage volgde ik een minor van de opleiding dierwetenschappen aan de WUR. Dit was meer wat ik zocht; diepgang maar niet specifiek gericht op één beroep."   

Twee richtingen
"Ik zit nu in het tweede jaar van mijn master dierwetenschappen aan WUR. Ik wil graag in twee richtingen afstuderen, namelijk Nutrition en Animal Physiology. Op dit moment ben ik bezig met één van mijn scripties. Ik zit voor zes maanden in Canada (Edmonton, AB), waar ik onderzoek doe naar de ontwikkeling van het maag-darmstelsel van kalveren voor, tijdens en na het spenen."

Toekomst
"Mijn ambitie is om mijn tweede afstudeeropdracht bij de gezondheidsdienst voor dieren te doen. Ik weet nog niet precies wat mijn toekomstige baan gaat worden en wat ik wil, dus ik houd mijn opties open. Inmiddels weet ik wel wat het verschil is tussen diergeneeskunde en dierwetenschappen. Een dierenarts maakt dieren beter en een dierwetenschapper zorgt er voor dat ze niet ziek worden (ook al is het niet altijd zo zwart-wit)."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Dier- en Veehouderij, Velp