Specialisaties

Landschapsarchitectuur

De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden, het klimaat verandert en we willen schone energie, duurzaam geproduceerd voedsel en mooie en veilig ingerichte steden en landschappen. Al deze ontwikkelingen leiden tot nieuwe opgaven voor de inrichting en vormgeving van de wereld om ons heen. Wat is het effect van al deze veranderingen op onze omgeving, hoe geven we hier vorm aan en welke plaats is er straks nog voor onze mooie historische landschappen?
Dit is het werkgebied van de landschapsontwerper! De nieuwe ruimtelijke uitdagingen vragen om creatieve mensen met passie voor ontwerp en schoonheid en een sterke betrokkenheid bij de inrichting van onze leefomgeving.

Tuinarchitectuur

Om tuinarchitect te worden, moet je natuurlijk creatief zijn. Je vertaalt immers de wens van de klant naar het best mogelijke ontwerp. Maar behalve luisteren naar een opdrachtgever, moet je ook kunnen presenteren. Dan is het handig dat je van alles weet over bijvoorbeeld planten. Welke kunnen wel gedijen op een bepaalde plaats en welke juist niet. En ook over materialen moet je kunnen meepraten: verlichting, sierstenen, natuursteen, harden zachthout enzovoort.
Aan het eind van de rit ziet de opdrachtgever - dat kunnen particulieren zijn, maar vooral bedrijven of overheden - zijn ideeën terug in jouw creatie. Vervolgens houd je goed in de gaten of alles wel goed wordt uitgevoerd. Kortom: hou je van groen, van veelzijdigheid, van mensen en ben je creatief? Dan zien we je graag!

Management van de buitenruimte

Het managen van de openbare ruimte is een enorme uitdaging. En hoe dichter een gebied is bevolkt, hoe complexer de beslissingen worden die je moet nemen. In dit vak is technische kennis een belangrijke basis, maar is het echte werk het regisseren en communiceren. Alles draait hier om ruimtelijk inzicht in de breedste zin van het woord. Wanneer regelen, regisseren en redeneren jouw kwaliteiten zijn, is deze studie de beste stap die je in je carrière kunt zetten.

Realisatie tuin- en landschapsarchitectuur

Je hebt mensen die het bedenken en mensen die het maken. Het woord realisatie in deze opleiding zegt wat dat betreft genoeg. Want een tuin op het dak van een wolkenkrabber ziet er op een schets natuurlijk leuk uit. Maar het zijn de 'doeners' waar ontwerpers vervolgens aankloppen om hun idee gestalte te geven. Als je het talent hebt om schetsen en ideeën te interpreteren en door te vertalen naar haalbare plannen, dan begint je verdere loopbaan bij deze deeltijdstudie.

Een brede kennis is nodig om een ontwerp ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Daarbij denk je zelden in standaardoplossingen, omdat geen situatie gelijk is. Wat voor de ontwerper details lijken, daar kun jij je hoofd over breken. Vaak zijn dat zaken als beplanting, verharding, afwatering, meubilair en kleine constructies.
Uiteindelijk maak je het ontwerp uitvoeringsgereed door middel van werktekeningen, bestekken en begrotingen. Omdat je direct verantwoordelijk bent voor de realisatie, moet je ook de directie over de werkzaamheden kunnen voeren. Behalve materiaalkennis en feeling met rekenwerk en esthetiek, moet je ook creatief zijn in het zoeken van de beste oplossing.