Healthy Food & Nutrition

De wereld om ons heen verandert heel snel. Niet alleen door klimaatveranderingen, digitalisering, grondstof schaarste of duurzaamheidsvraagstukken, maar ook door het bewustzijn dat we onze gezondheid in eigen hand hebben. Meer mensen zijn bezig met bewuster leven, en daarmee ook met bewuster eten. Voedsel en voeding zijn hot topics. De toenemende mogelijkheden om mensgericht de gezondheid te bepalen zorgen ervoor dat het ontwikkelen van gerichte producten voor een individu of voor groepen mensen die fysiologisch op elkaar lijken belangrijk wordt. Daarbij leidt de opkomst van nieuwe ingrediënten, zoals plantaardige eiwitten, langzaam verteerbare zetmelen en vezels, in producten tot veel discussie hoe gezond deze nu zijn. En met name de vraag of deze nieuwe producten nu wel of niet gegeten moeten worden. En dan wordt er nog niet gesproken over hoe duurzaam deze producten zijn. Ook de ene mens is de andere niet. Voedsel van gelijke samenstelling kan bij mensen heel verschillende reacties in het lichaam geven. De ene wordt van pasta dik en de ander blijft dun. De ene persoon heeft een langzame vertering, terwijl de andere persoon een snelle vertering heeft.

Al deze actuele en interessante vragen staan centraal binnen het lectoraat Healthy Food & Nutrition. "Een machtig mooi terrein!", aldus lector Healty Food & Nutrition dr. Lizette Oudhuis. Ze vertaalt samen met het bedrijfsleven de nieuwe trends naar onderwijs binnen Life Sciences & Technology opleidingen in Leeuwarden, dat studenten klaarstoomt voor een professionele bijdrage aan innovatieve concepten voor gezonde voeding voor jong tot oud.

Projecten

  • Duurzame en gezonde dranken: de voorspelling is dat de vraag naar eiwitten in 2050 groter is dan wat de aarde kan leveren. De agrofoodsector is dan ook dringend op zoek naar alternatieve oplossingen voor onze voeding. Dit project wil het potentieel van vezel-eiwitinteracties ontrafelen en de toepasbaarheid ervan in voedseltoepassingen naar een hoger niveau tillen door de ontwikkeling van voedingsrijke dranken. Lees meer >>
  • Verspillingsmarkt: nog steeds komt een deel van het op de boerderij geproduceerde voedsel niet in de voedselketen. Door afwijkingen in vorm of kleine beschadigingen. In Buitenpost is een begin gemaakt om deze tomaten, bloemkolen en andere gewassen als streekproduct te kunnen verkopen. Samen met HVHL worden de komende jaren nieuwe producten ontwikkeld van gewassen die anders niet in de voedselketen terecht zouden komen.

Publicaties

Alle publicaties van het lectoraat Healthy Food & Nutrition zijn te vinden op Greeni, de online bibliotheek van het groene hbo.

Lizette Oudhuis, lector Healthy Food & Nutrition

Over de lector

Lizette Oudhuis is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1995 op het onderwerp: fasen gedrag in polymere mengsels. Vervolgens heeft zij 10 jaar gewerkt bij Avebe, ‘s werelds grootste producent van aardappelzetmeel, aardappeleiwit en derivaten, als (senior) onderzoekster. Tussen 2006 en 2012 was zij werkzaam bij TNO Kwaliteit van Leven als senior onderzoeker / projectleider. In deze periode heeft ze o.a. twee grote projecten getrokken als projectleider bij het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) te Wageningen over langzaam verteerbare zetmelen (Slow Starch) en gezonde koolhydraten (Healthy Carbohydrates). Sinds juni 2012 combineert zij twee parttimebanen: principal scientist bij Avebe en lector Food Physics aan Van Hall Larenstein te Leeuwarden. Sinds augustus 2020 combineert zij haar lectoraanstelling Healthy Food & Nutrition bij Van Hall Larenstein met een lectorpositie bij KBCCE van de Hanzehogeschool. Haar aandachtsgebieden zijn: (natuurlijke) polymeren, het ontwikkelen van nieuwe gezonde ingrediënten voor de mens vanuit fysisch chemisch perspectief, nieuwe voedingsproducten met focus op textuur, smaak en vertering, consumer driven en duurzaam gemaakt.

Kenniskring

  • Jeannette Nieuwenhuis
  • Maaike Stoel
  • Catrinus van der Sluis
  • Wieneke Rietman
  • Folkert Faber
  • Menthe Malingre
  • Frits Pluimers
  • Ewold Dijk
  • Koos Oosterhaven
  • Doede Binnema
  • Anna Sijbrandij

Binnen het lectoraat Healthy Food & Nutrition wordt intensief samengewerkt met andere lectoraten binnen HVHL, de Hanzehogeschool en bedrijven uit het werkveld. Het gaat hier met name om:

  • Bakery Sweet Centre
  • Fascinating
  • Protein Competence Centre
  • Fjildlab
  • AVEBE
  • CoE Healthy Ageing
  • CoE Groen
  • WUR
  • WFBR
  • NIZO

Meer weten?

Wil je meer weten over het lectoraat, stuur dan een e-mail naar [email protected].