HVHL duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland

20-05-2022

Tijdens de Sustainabul 2022 is Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) uitgeroepen tot duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland. HVHL haalde voor de Sustainabul 2022 op drie van de vier beoordelingspunten een 100% score. Bij het beoordelen van de onderwijsinstellingen werd gelet op de integratie van duurzaamheid binnen de onderdelen onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en best practices. HVHL scoorde als enige hoger onderwijsinstelling maximaal op de onderdelen onderwijs en onderzoek, net als vorig jaar. Toen eindigde HVHL nog op de tweede plaats achter de Wageningen Universiteit, die dit jaar derde is geworden. De Vrije Universiteit Amsterdam eindigde op de tweede plaats.

Erkenning door studenten en collega-instellingen

De Sustainabul is dé ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. Het is een initiatief van het landelijk studentenplatform ‘Studenten voor Morgen’ met als doel duurzaamheid binnen de instellingen voor hoger onderwijs te stimuleren. De ranking is gebaseerd op de mate waarin de onderwijsinstellingen duurzaamheid hebben geïntegreerd in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De Sustainabul werd dit jaar voor de elfde keer uitgereikt tijdens Groene Peper, hét (online) event op het gebied van duurzaamheid voor mbo, hbo en wo.

Karen Eikenaar en Els Grooten, die namens HVHL de prijs in ontvangst namen.

Winnaar afstudeerprijs

Tijdens Groene Peper werden ook de winnaars van de Rachel Carson Afstudeerprijs 2022 bekend gemaakt. Op woensdagavond 18 mei presenteerden de genomineerden tijdens een VVM Café hun onderzoek en gingen zij in gesprek met iemand uit het werkveld. Vanuit HVHL waren studenten Esther de Kroon (Milieukunde/Chemische Technologie) en Sjoerdje Meijers (International Development Management) genomineerd. Uiteindelijk werd Esther in de categorie hbo gekozen als winnaar met haar thesis Iron oxidation in groundwater using a hyperbolic water vortex system. Ze heeft onderzocht hoe op een energiezuinige manier ijzer uit drinkwater kan worden gehaald.

Esther de Kroon (l) neemt haar prijs in ontvangst.