Lesmaterialen

Van Hall Larenstein organiseert diverse Open Dagen en informatiemarkten. Alle opleidingen presenteren zich, al ligt de nadruk wel op de studies die op de betreffende locatie worden aangeboden. Verder is er informatie over alles wat te maken heeft met studeren op Van Hall Larenstein.

Leerlingen kunnen de hele dag speciale voorlichtingsrondes met informatie over opleidings- en toekomstmogelijkheden bezoeken. Er zijn vele (ook internationale) studievarianten en doorstroommogelijkheden, waaronder doorstuderen op Wageningen Universiteit.

Door rond te snuffelen en voorlichtingsrondes te bezoeken, kunnen uw leerlingen goed de sfeer proeven. Docenten, studenten, afgestudeerden en professionals uit het werkveld  zijn aanwezig om al hun vragen te beantwoorden. Naast informatie over de opleidingsmogelijkheden is er op de informatiemarkt ook informatie te verkrijgen over sporten, wonen, studentenverenigingen en werken in de regio. Kortom, een bezoek aan één van onze open dagen is méér dan de moeite waard.

Lesmateriaal downloaden

Van aardappeleters tot cisgenese
Peter Visser en Jos Kramer maakten de bekroonde lessenreeks Van aardappeleters naar cisgenese voor het nieuwe examenprogramma biologie, waarbij wordt uitgegaan van de samenhang met de praktijk. In de reeks passeren verschillende ‘contexten’ de revue, van consument tot veredelaar. Zo proeven leerlingen bijvoorbeeld in de eerste les verschillende soorten aardappelen en beoordelen ze de aardappels aan de hand van diverse criteria.

Van aardappeleters tot cisgenese Download(pdf - 2,1MB)
Praktische opdracht: Doping voor de aardappel (bovenbouw havo) Download(docx - 81kB)

DNAbAND
DNAbAND® is aanvankelijk ontwikkeld voor 1e jaars modules moleculaire biologie binnen de unit Life Sciences & Technology, een samenwerking tussen Van Hall Larenstein en de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Ook voor middelbare scholieren en studenten binnen het mbo is het een aantrekkelijk leermiddel.

Let op: bestel een eigen DNAbAND (één per school). Neem hiervoor contact op met Jeannette Nieuwenhuis.

Docentenhandleiding DNAbAND Download(pdf - 986kB)
Presentatie DNAbAND Download(pptx - 26,3MB)

Genomisch Kookboek
Een goede basiskennis van DNA is belangrijk om studenten van de toekomst voor te bereiden op een wereld waarin die kennis een steeds grotere rol gaat spelen. Het Genomisch Kookboek benadert het onderwerp moleculaire genetica op een eigenzinnige manier. Moleculair biologische processen worden inzichtelijk gemaakt met metaforen rondom koken, die prachtig zijn weergegeven in fotostrips van Ype Driessen. De bijpassende recepten van Jeannette Nieuwenhuis maken het kookboek af. Bij het Genomisch Kookboek hoort een lessenserie voor de bovenbouw van havo en vwo. De leerlingen frissen hun kennis over moleculaire genetica op, leren iets nieuws, of begrijpen een proces misschien beter dankzij de fotostrips. Het lesmateriaal is gratis te downloaden.

Let op: het Genomisch Kookboek kunt u hieronder downloaden. Evt. kunt u deze bestellen als gedrukte versie; neem hiervoor contact op met Jeannette Nieuwenhuis.

Genomisch Kookboek Download(pdf - 20MB)
Docentenhandleiding Genomisch Kookboek Download(pdf - 453kB)
Leerlingenhandleiding Genomisch Kookboek Download(pdf - 562kB)

Levende Legpuzzel
Deze puzzel is beschikbaar voor docenten biologie in het kader van het project BOBB (biologisch onderzoek breder bekend) waarbinnen eerder een vergelijkbaar leermiddel is gelanceerd (DNAbAND, een klittenbandmodel om uit te leggen hoe DNA vermeerdering werkt).
Met de Levende Legpuzzel kan interactief duidelijk worden gemaakt hoe het kloneren van DNA in zijn werk gaat.

Docentenhandleiding Levende Legpuzzel Download(pdf - 762kB)
Presentatie Levende Legpuzzel Download(pptx - 1,7MB)