Dier en bedrijf

Dier en bedrijf - Leeuwarden

Het werkveld Dier en bedrijf is hét werkveld voor de 'ondernemende' student. Altijd al gedroomd van een baan als manager, adviseur of zelfstandig ondernemer in de non-productie sector? Denk daarbij aan een manager op een zorgboerderij, dierenspeciaalzaak, dierenartspraktijk, dierentuin, proefdierbedrijf, manege, hengstenhouderij, dierenpension en -asiel of opvangcentra. Of start je als zelfstandig ondernemer je eigen honden uitlaatservice, of een webshop voor dierbenodigdheden? Of ga je als voedingsdeskundige aan het werk in de petfoodsector of dierentuin?

Bij het professioneel invullen van deze vacatures zijn vaardigheden en kennis nodig:

 • Bezoekers en klanten hebben steeds hogere verwachtingen over de manier waarop dieren door deze bedrijven gehouden worden.
 • Ook de eisen die de overheid aan zulke bedrijven stelt (dierwelzijn, kwaliteitssystemen, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid) worden steeds hoger.

Brede en diepgaande kennis van het dier maar ook van de klant is een vereiste. Daarnaast zijn ook managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis onmisbaar. De verscheidenheid aan dieren, de verschillende opvattingen over de juiste verzorging van dieren en nieuwe inzichten zorgen ervoor dat steeds nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Het is een sector met veel, vaak zeer innovatieve bedrijven waarin de concurrentie zorgt voor mooie loopbaankansen.

Met deze specialisatie kun je:

 • Leiding geven binnen ondernemingen in de non-productie sector.
 • Adviseur worden op het gebied van voeding, huisvesting, verzorging.
 • Kwaliteitszorgsystemen beheren met speciale aandacht voor dierenwelzijn.

Stagemogelijkheden

De mogelijkheden voor stages zijn groot. De keuze voor een passend stagebedrijf zal ook afhangen van het tweede werkveld wat je aansluitend aan het werkveld Dier en bedrijf kiest. Kies je bijvoorbeeld voor Paard en management dan zul je stage lopen op een paardenbedrijf. Een belangrijke eis voor het stagebedrijf is dat de organisatie groot en professioneel genoeg is om voldoende begeleiding te bieden. Op het stagebedrijf voer je een eigen opdracht uit waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Denk daarbij aan voorbeelden zoals een klanttevredenheidsonderzoek, het implementeren van een kwaliteitskeurmerk, het optimaliseren van de welzijnsbeoordeling van proefdieren en het doorrekenen van het voedingsschema van de apen in de dierentuin. Veel kan, als er maar voldoende mogelijkheden zijn om te werken aan je leerdoelen. Bij de keuze van de stageplek zijn geen grenzen gesteld: Australië, Spanje, de Verenigde Staten of Duitsland zijn enkele voorbeelden van landen waar je heen kunt.

Een stagebedrijf zou bijvoorbeeld kunnen zijn een dierentuin, dierenartsenpraktijk, petfood fabrikant, manege, stoeterij, dierenopvang, zorgboerderij, hondenschool of een kinderboerderij. Bekijk de pagina’s van de werkvelden Paard en Management, Dieren in de zorg en Proefdierbeheer voor specifieke voorbeelden van stageplaatsen die ook passend zijn voor het werkveld Dier en bedrijf.

Voorbeelden van afstudeeronderzoeken

De keuze van het verdiepende werkveld wat je kunt gaan volgen na het doorlopen van Dier en bedrijf zal vaak bepalend zijn voor de keuze van opdrachtgever en onderwerp van je afstudeeronderzoek. Kies je bijvoorbeeld voor de verdiepende minor Dieren in de zorg dan zal je een afstudeeronderzoek uitvoeren op het gebied van deze specialisatie. Voorbeelden van afstudeeronderzoeken zijn:

 • Een onderzoek naar het effect van de inzet van honden op een stabiliteits- en coördinatietraining in de fysiotherapie.
 • Dier-ondersteunde interventies in anti-pestprogramma’s.
 • Een onderzoek naar de waarde van dier-ondersteunde activiteiten met ezels voor mensen met een autisme spectrum stoornis.
 • Stokvis als hoofdingrediënt in een hondendieet: Geschikt of ongeschikt?
 • Hondenschool K9 campus als fulltime onderneming?
 • Wat zijn de regels voor het biologisch dynamisch houden van konijnen op de Eemstuin?
 • Welzijnsmonitor “Geiten op de kinderboerderij”.
 • Paardenwelzijn tijdens het huifbedrijden.
 • Inventarisatie van stimulerende en belemmerende factoren bij het ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven.
 • Effect van aquatherapie op blessures bij sportpaarden.

Aan de slag na je studie

Afgestudeerden van dit werkveld zijn bijvoorbeeld werkzaam als zelfstandig ondernemer, product ontwikkelaar, kwaliteitsmedewerker, verkoper en/of voorlichter, praktijkmanager of bedrijfsleider. Doordat je naast bedrijfskundige kennis ook inzicht hebt in de dierbehoeftes op het gebied van huisvesting en verzorging kan je in het belang van het dier sturen binnen het bedrijf op de juiste mix van dierbehoeften en consumentenwensen.

Dier en bedrijf is een onderdeel van de hbo-opleiding Diermanagement.