Equine, Sports and Business

Equine, Sports and Business - Velp

In Europa zijn miljoenen mensen actief in de paardensector. Denk aan de fokkerij, sport, vrije tijd of zakelijke  activiteiten op alle verschillende niveaus. De paardenindustrie groeit wereldwijd snel en daarom blijft deze sector zich verder ontwikkelen. Equine, Sports and Business is de balans tussen paardenwetenschap en kennis van de zakelijke aspecten. Tijdens deze studie krijg je te maken met onderwerpen als voeding, fokkerij en inspanningsfysiologie en duik je in vakken als financiën, management en marketing. Naast deze kennis leer je ook vaardigheden zoals netwerken, adviseren, plannen en organiseren.
De specialisatie Equine, Sports and Business maakt deel uit van de opleiding Dier- en Veehouderij. De Engelse benaming van de opleiding is Animal Husbandry.

Met deze specialisatie kun je...

De paardensector wereldwijd bestaat uit veel privé eigenaren en ruiters die op hun eigen manier genieten van hun paarden. Daarnaast zijn er ook veel professionele bedrijven die paarden bezitten of de zorg dragen voor paarden van anderen; denk hierbij aan maneges, fokkers, sport- en  trainingsstallen, handelstallen en pensionstallen. Dit betekent dat we onze studenten niet perse opleiden om direct op een stal te werken, maar juist in de periferie. Hiermee bedoelen we alle bedrijven die toeleverend zijn aan stallen, maneges en de privé paardenbezitters. Voorbeelden hiervan zijn voerleveranciers, producenten van ruitersportartikelen, verzekeraars en sportbonden. Onze afgestudeerden werken hierdoor bij hele verschillende type bedrijven, en dat ook nog eens in hele diverse functies. De opleiding is dan ook erg breed, van financiën tot voeding en van online marketing tot genetica. Je kan je helemaal specialiseren in de richting die jij wilt en kiest hierbij voor stages en een afstudeerplek die bij jouw interesse past.

Baankansen

Gedurende je studie bouw je een netwerk op binnen de hippische branche. Tijdens je studie ontmoet je veel professionals die, net als jij, een passie voor het vak hebben. Er worden veel hippische evenementen georganiseerd die je kunt bezoeken en je kunt je natuurlijk als vrijwilliger aan de slag bij maneges of aansluiten bij een fokvereniging. Omdat deze contacten je kunnen  helpen om de baan van je dromen te vinden, krijg je tijdens je studie genoeg kans om aan jouw eigen netwerk te bouwen.

Enkele voorbeelden waar afgestudeerden van  Equine Sports & Business  zijn gaan werken:

 • Verzekeraars: Xcellent Horse Insurances
 • Voerproducenten: Pavo, Höveler
 • Ruitersportartikelen: Equiva, Stübben, Bieman de Haas (BR & Anky)
 • Transport/ Logistiek: Copex
 • Media: Eisma Media, Clip my Horse
 • Fokkerij-organisaties: KWPN, NRPS, Hannoveraner verband, Swedish Warmblood, Oldenburger verband
 • Evenementenbureaus: Reed Exhibitions (Equitana) , RSP (CHIO Rotterdam), Kasselmann (Horses & Dreams)
 • Branche-organisaties: FNRS, KNHS, ZLTO

Doorstromen naar een Master programma bij een universiteit (richting Dier of Bedrijfskunde) is uiteraard ook een mogelijkheid.

Je carrièremogelijkheden zijn veelzijdig en gevarieerd. Afgestudeerden komen terecht bij zowel nationale als internationale werkgevers. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de voerproducenten, branche-organisaties, stallen en  fokkerijen. Maar denk ook aan verzekeraars, transport en  evenementenbureaus.

Mogelijke beroepen:

 • Adviseur
 • Project manager
 • Accountmanager
 • Evenement organisator
 • Marketeer

Internationale opleiding

De opleiding Dier-en Veehouderij in Velp is een internationale opleiding en wordt ook wel Animal Husbandry genoemd. De lessen worden in het Engels gegeven. Je zit in een klas met studenten van verschillende nationaliteiten vanuit de hele wereld. Hierdoor ben je optimaal voorbereid op de steeds meer internationale sector.  Lees meer over lessen in het Engels in de flyer 'What about English'. Wil je je niveau testen? Er zijn online verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld op ihworld.com. Na afloop vul je je mailadres in, en krijg je per mail je niveau. Is dat 4 of hoger, dan verwachten we geen probleem.

Volop samenwerken

De paardenindustrie ontwikkelt zich volop, een ideale omgeving voor ondernemende jonge professionals! Je kunt na je studie aan je carrière beginnen, maar ook tijdens de studie komen er al kansen langs. Van Hall Larenstein werkt namelijk volop samen met je toekomstige werkveld. Een voorbeeld hiervan is de stage en afstudeeropdracht: veel studenten vinden hier al de baan van hun dromen. Ze hoeven alleen nog maar 'even' af te studeren. Of wat denk je van de samenwerking met bedrijven waarbij opdrachten uit het bedrijfsleven uitgewerkt worden in de lessen. Op die manier leer je al tijdens je studie wat er werkelijk toe doet in het bedrijfsleven - en daar profiteren zowel jij als je toekomstige werkgever van!

Belangrijke contacten

Voor een studie op het gebied van paard is onze hogeschool een uitstekende keuze. Als enige Nederlandse hogeschool zijn we lid van de Holland Horse Foundation en het internationale netwerk voor paardenwetenschappen.  Andere leden daarvan zijn Universität Göttingen, Hochschule Osnabrück, Nuertingen-Geislingen University (NGU), Berner Fachhochschule (Zwitserland) , FU Berlin en Veterinaire Universiteit Vienna (Oostenrijk). Daarnaast hebben we goed contact en werken we nauw samen met bedrijven in de paardenwereld. In de laatste jaren (sinds 2010) hebben onze studenten door hun stages en  afstudeeropdrachten met 359 verschillende bedrijven in 34 verschillende landen samengewerkt. Er zijn dus volop kansen om belangrijke contacten te leggen.

Equine Sports & Business is een onderdeel van de opleiding Dier- en Veehouderij. Wanneer je wilt aanmelden voor Equine, Sports & Business schrijf je je in Studielink in voor de opleiding Dier- en Veehouderij.

Stalling voor je paard

Als je Equine Sports & Business komt studeren in Velp dan wil je uiteraard je paard meebrengen. We weten uit ervaring hoe lastig het kan zijn om de perfecte plek voor je paard te vinden, vooral als je zelf niet uit de omgeving komt. Wij helpen onze studenten daarom graag bij het vinden van een stal. We hebben een lijst met pensionstallen beschikbaar en we kunnen je ook in contact brengen met een van onze huidige studenten die je kan helpen in je zoektocht. Stuur ons dus gerust een berichtje als je op zoek bent naar een stal voor je paard.

Opleidingsprogramma:

Opleidingsprogramma Equine Sports & Business Bekijk(png - 552kB)

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hans van Tartwijk, telefoonnummer 026-369 57 36.