Boswachter worden?

Ben jij gegrepen door het 'natuurvirus'? En wil je ook van je hobby je beroep maken? In een baan waarbij bos en natuur centraal staan: als boswachter? Dan kom je met een diploma van de opleiding Bos- en Natuurbeheer beslagen ten ijs. Deze opleiding kun je in voltijd of in deeltijd volgen.

Maar wat doet een boswachter eigenlijk? Het is goed om na te gaan wat je je er precies bij voorstelt, en of dat past bij de hbo-studie die wij aanbieden.

Boswachter: hbo-niveau

Onze opleiding bereidt je voor op een functie als beheerder. Dat is de naam die meestal gegeven wordt aan de 'hbo-boswachter'. Je werkt als beheerder aan visies, beheerplannen en plannen voor houtoogst. Je stuurt mensen aan en zet de grote lijnen uit, geeft soms voorlichting en bent bezig met de toekomst van het bos. Maar je komt ook veel buiten! Hoeveel? Dat hangt af van je functie, maar we schatten dat dit ongeveer dertig procent van je werktijd is.

Boswachter: mbo-niveau

Vind je het leuker om vooral buiten praktisch bezig te zijn? Wil je controleren en dus bijvoorbeeld mensen aanspreken dat de hond aangelijnd moet zijn? Of wil je graag zelf zaagwerk doen? Dan past een mbo-opleiding op een Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) waarschijnlijk beter bij je. Overigens ben je ook in deze functies ongeveer de helft van de tijd binnen bezig, bijvoorbeeld met administratief werk.