Serious game helpt bedrijfsopvolgers agrarische sector met de toekomst

24-03-2022

Onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden hebben samen met 8D Games, NHL Stenden en het werkveld een bordspel ontwikkeld voor bedrijfsopvolgers in de agrarische sector. Met deze serious game krijgen deze (vaak jonge) bedrijfsopvolgers een beter beeld van wat er allemaal bij zo’n bedrijfsovername komt kijken. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat hier vaak nog veel onduidelijkheid over betstaat. Daarnaast is het niet altijd eenvoudig het gesprek hier thuis over te voeren. Na verschillende brainstormsessies van onderzoekers met studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij bleek een serious game in de vorm van een bordspel de vorm die op het meeste enthousiasme van de doelgroep kon rekenen.

Bordspel ‘Om Tafel’

In het spel Om Tafel nemen de spelers de rol aan van de familie Beukenboom. Op de boerderij van de familie Beukenboom staat een overname op de planning, maar daar komt meer bij kijken dan je zou denken. Spelers moeten samen ervoor zorgen dat de overname goed verloopt, door aandacht te besteden aan de wensen en eisen van ieder familielid. “De eerste reacties zijn zeer positief, studenten vinden het erg interessant om op deze manier bezig te zijn met een pittig onderwerp als bedrijfsovername”, vertelt Gelein Biewenga, als docent-onderzoeker betrokken bij het SIA project Expeditie Agrarische Bedrijfsovername Living Lab Noord. “Studenten vertellen dat ze het fijn vinden om op deze manier meer te leren over het onderwerp, maar ook om er met elkaar over in gesprek te gaan. Het spel verlaagt de drempel om ideeën uit te wisselen.”

Waarom niet een digitale game?

Bas Altenburg, game designer bij 8D Games, is enthousiast over de gekozen vorm. “Bij serious games denken mensen vaak aan digitale spellen, zeker als het bedoeld is voor een jonge doelgroep. Maar in de juiste setting kan 'ouderwets' met elkaar om tafel zitten met een leuk bord- of kaartspel nog veel effectiever zijn om een goed gesprek op gang te brengen.” Tijdens het spelen maken de spelers keuzes over de overname die de stand van zaken op het bord veranderd. De spelers moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van de belangen die op hun rollenkaarten staan behaald worden. De setting van een bordspel zorgt juist voor de gewenste interactie tussen de verschillende spelers, waardoor de juiste gesprekken gevoerd worden en belangrijke informatie op tafel komt om de jonge bedrijfsopvolgers klaar te stomen voor de toekomst.

Samenwerking

Om Tafel is een samenwerking tussen onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, NHL Stenden, spelontwikkelaar 8D Games en het werkveld. Bedrijfsopvolgers en geïnteresseerden die meer willen weten kunnen een mail naar [email protected] sturen.