Op kamers in Leeuwarden

Wil je in de buurt van de hogeschool wonen? Gelukkig hoef je in Leeuwarden niet de hoofdprijs te betalen voor een kamer, zoals in de grote steden. Begin wel op tijd met zoeken: zo’n vier maanden voordat je studie start. Want de leukste plekjes zijn snel vergeven. Deze suggesties helpen om je kamerjacht te laten slagen.

1. Schrijf je in bij StudentStay 

StudentStay is er speciaal voor studenten die op kamers willen in Leeuwarden. Je schrijft je eerst in en mag daarna elke week reageren op een woning. Met een loting krijg je de woning wel of niet toegewezen. 

2. Word lid van een Facebook-groep 

Via meerdere Facebook-groepen kun je echt toffe kamers vinden. Dit zijn volgens ons interessante groepen:   

3. Check de huisvestingsbureaus 

In Leeuwarden en omgeving bieden verschillende particuliere huisvestingsbureaus studentenkamers aan. Voor hun support betaal je ongeveer € 30 per maand. Bekijk dus eerst de voorwaarden, voordat je je registreert. We adviseren deze bureaus:

4. Registreer je bij Goin’ 

Als je bent toegelaten tot je opleiding, ontvang je een link waarmee je je kunt registreren in onze sociale netwerk-app Goin’. Hier ontmoet je studenten die al jouw vragen kunnen beantwoorden over het studentenleven hier. Zoals het vinden van kamers. 

Praktische tips: 

  • Hoe eerder je op zoek gaat naar een kamer, hoe meer keuze je hebt. 
  • Bijna de helft van de studenten vindt een kamer via vrienden en familie. Vertel dus aan zo veel mogelijk mensen dat je woonruimte zoekt. 
  • Als je een woning hebt gevonden, controleer dan altijd of je zaken doet met een betrouwbare partij. Op de huizenmarkt kom je helaas ook oplichters tegen. Loopt het contact alleen via de mail of WhatsApp? Of mag je de kamer niet (online) bekijken? Wees dan extra op je hoede. Maak sowieso geen geld over, totdat je zeker weet dat het zuivere koffie is. 
  • Check altijd of de huurprijs van een kamer inclusief servicekosten is (voor gas, water, elektriciteit en internet). 
  • Lees je huurovereenkomst goed door, voordat je ‘m ondertekent. Wat mag wel, en wat mag niet? En met wie leg je contact als er een probleem is? 
  • Een waarborgsom is gangbaar, maar mag niet meer kosten dan twee maanden kale huur. Hiervoor geldt de Nederlandse wetgeving
  • Bezoek de website van Leeuwarden Studentenstad voor nog meer handige info.