Wij gebruiken cookies
Van Hall Larenstein gaat zeer zorgvuldig om met haar klanten informatie en zal deze gegevens nimmer aan derden ter beschikking stellen. Lees meer over ons Privacy- en Cookiebeleid.
In het eerste jaar van deze plantenteelt opleiding ontwikkel je basiskennis via hoorcolleges, practica en veldwerk in de praktijkgerichte agrofoodsector. Je kiest aan het einde van het jaar een specialisatie: 'Plantenteelt en ondernemerschap' met focus op het bedrijfsleven of 'Plantinnovatie' met nadruk op moleculaire veredeling. In beide jaren loop je stage. In het derde jaar kies je een minor, en in het vierde jaar bestaat de helft uit projectstage en de helft uit afstuderen voor een agrofoodbedrijf.
Verken het brede agrofood werkveld in het eerste jaar door bedrijfsbezoeken aan o.a. akkerbouwbedrijven, een aardbeienkwekerij of tomatentelers. Je verdiept je in thema's als gewasgroei, teelt en bodem. De theorie ondersteun je met practica door in de plantenkas teeltproeven op te zetten met een eigen gewas. Ontdek innovatieve teeltsystemen, bedrijfskunde en toekomstgerichte productieketens. Het jaar eindigt met een deeltijdstage en innovatiemodule.
Je start in jaar twee met een fulltime stage van twee maanden, het liefst in het buitenland. Daarnaast start je, samen met studiegenoten, een onderzoeksproject bij het Applied Research Centre. Je buigt je over een actueel vraagstuk uit de praktijk. Hiervoor voer je metingen uit op proefvelden bij bedrijven in het noorden van Nederland of leg je je eigen proef aan in de schooltuin of kas. Naast het project volg je vakken over plantenveredeling, gewasbescherming en plantweerbaarheid, bodemkwaliteit, glastuinbouw en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je volgt ook een aantal specialisatie vakken.
Plantinnovatie
In de specialisatie Plantinnovatie richt je je, naast de plantenteelt, op de plant en het moleculaire niveau. Je verdiept je in de plantenveredeling en de moleculaire technieken die daarbij worden gebruikt. Samen met studenten van de opleiding biotechnologie doe je DNA-analyse practica en leer je hoe een veredelingsbedrijf moleculaire data gebruikt om de veredeling te versnellen.
Plantenteelt en ondernemerschap
In de richting Plantenteelt en ondernemerschap verdiep je je meer in de rol van ondernemer. Welke kansen liggen er voor ondernemers in de plantenteelt? Welke investeringen horen daarbij? Aandachtspunten zijn het maatschappelijk verantwoord ondernemen met oog voor een gezonde balans tussen de financiën, de arbeidsomstandigheden en de omgeving.
In het laatste jaar is het eindelijk tijd om te oogsten wat je hebt gezaaid! Met alle opgedane kennis en ervaring uit eerdere studiejaren ga je in de eerste vijf maanden van het studiejaar op stage. Zo breng je jouw gekozen specialisatie in de praktijk. In de laatste periode van jaar vier, werk je aan een afstudeeropdracht waarmee je afstudeert en aan kunt tonen dat je klaar bent om aan de slag te gaan in het werkveld.
Jaar | Periode 1 | Periode 2 | Periode 3 | Periode 4 |
---|---|---|---|---|
1 | Oriëntatie op het werkveld Plant en bodem | Teeltsystemen en omgeving | Ondernemerschap in de Agrofood keten | Innovaties in de praktijk |
2 | Stage | Specialiseren Plantenteelt en ondernemerschap / Plantinnovatie | ||
3 | Internationale handel Keuze: Bedrijfstransitie of Plantinnovatie | Teeltoptimalisatie | Minor (of projectstage) | |
4 | Projectstage (of Minor) | Afstudeerproject |
Heb je je afstudeeropdracht achter de rug, dan zit ook je studie erop. Gefeliciteerd! Want je mag jezelf Bachelor of Science (BSc) ‘Innovatieve Plantenteelt’ noemen. Vanaf nu ligt de wereld van groene innovaties voor je open.