Studenten maken hybride yoghurt van koemelk en plantaardige zuivel

19-09-2023

Hoe kunnen consumenten overtuigd worden om vaker te kiezen voor plantaardige producten? Binnen onze opleiding Voedingsmiddelentechnologie zijn studenten Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht vanuit de onderzoeksfaciliteit Food Application Centre for Technology (FACT) en de minor Dairy. Het resultaat: hybride yoghurt, deels plantaardig en deels zuivel.

Studenten Mohammad Noman, Hilde Slaghuis en Anke Vos

Doorbraak
Doel van de opdracht was om constante, lokale en duurzame producten te ontwikkelen voor bedrijfs- en organisatiekantines. Studenten hebben yoghurt gemaakt van koemelk in combinatie met soja- of havermelk. Deze nieuwe hybride yoghurt is een ware doorbraak en toont aan hoe dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar kunnen versterken, met positieve gevolgen voor zowel dieren als het milieu.

Het is bovendien een prachtige stap in de een van de vier transities waarvoor we staan als hogeschool: naar een duurzame landbouw en voedselvoorziening.

Drempel verlaagd
Het ontwikkelingsproces omvatte het volledige traject van gras tot glas. Hierbij blijven ook de nutriënten die van nature aanwezig zijn in melk, behouden. De melk is afkomstig van de Dairy Campus, waarmee Hogeschool Van Hall Larenstein nauw samenwerkt. De combinatie van koemelk met een plantaardige drank, zoals haver- of sojamelk, maakt de overstap naar plantaardige producten voor consumenten gemakkelijker.

Verschillende varianten
De afgelopen weken zijn er meerdere varianten yoghurt geproduceerd met verschillende verhoudingen melk en plantaardige dranken: variërend van 90:10 en 70:30 tot 50:50 voor zowel soja als haver. Het bleek mogelijk om met bestaande processen heerlijke hybride yoghurt te produceren.

Belangrijke kenmerken van de eindproducten zijn beoordeeld en vergeleken met die van 100% zuivel. Ook is er een consumentenonderzoek uitgevoerd om te bepalen welke varianten consumenten het meest waarderen. Uit het onderzoek kwamen de varianten met zuivel/soja 50:50 en zuivel/haver 70:30 als favorieten naar voren. De resultaten tonen aan dat dit product geschikt is om verkocht te worden.

Proeven tijdens duurzame markt
Op zaterdag 23 september staat er een duurzame markt in het gemeentehuis van Leeuwarden op het programma. Tijdens deze markt - georganiseerd door de gemeente - kun je de hybride yoghurt zien en proeven. Toegang is gratis.

Student Hilde Slaghuis met het eindresultaat