Specialisaties

Dier en samenleving

Beschermen van dieren en natuur betekent balanceren tussen allerlei belangen. Kijk bijvoorbeeld maar naar discussies over wilde zwijnen die tuinen en akkers vernielen of naar de manier waarop mensen met hun huisdieren omgaan. Bescherming begint bij kennis. Maar je hebt ook regels nodig, voorzieningen en geld.
Bij Diermanagement stel je vast welke doelen je wilt bereiken en hoe je dat het beste kunt doen voor gemeentes, dier- en natuurbeschermingsorganisaties, bezoekerscentra, kinderboerderijen, dierentuinen of opvangcentra. Je ontwerpt folders en websites, plant campagnes, organiseert evenementen, analyseert knelpunten, verzint oplossingen en werkt mee aan onderzoek.

Lees meer over Dier en samenleving >>

Wildlife management

Boeiend, wilde dieren? Spreekt een managementfunctie op het gebied van mens, dier en omgeving jou aan? Dan zorgt de opleiding Diermanagement ervoor dat je goed bent opgeleid voor zo'n functie. Steeds meer diersoorten worden bedreigd in hun bestaan, het gaat slecht met de biodiversiteit!
Daarom is er behoefte aan mensen die verstand hebben van de belangen van dieren en hun omgeving, én die ook de betrokken mensen begrijpen. In alle banen van wildlife managers speelt naast (dier) ecologie de relatie mens - wildlife een grote rol. Dergelijke banen zijn te vinden in dierentuinen, in natuurgebieden, bij natuurbeschermingsorganisaties of bij de overheid.

Lees meer over Wildlife Management >

Dier en bedrijf (voorheen: Gezelschapsdieren en ondernemerschap)

In de gezelschapsdierensector is een groot aantal bedrijven actief, die stuk voor stuk vaak zeer innovatief zijn. Denk hierbij aan de grote diervoederbedrijven en farmaceutische ondernemingen en aan kleinere dierenspeciaalzaken en dierenartspraktijken. Ze houden zich allemaal bezig met de behoeften van het dier en hun eigenaren.
Op basis van nieuwe inzichten worden zo telkens nieuwe producten en diensten ontwikkeld. Het ondernemen ten behoeve van dieren vraagt om zowel goede dierkundige kennis als bedrijfskundige kennis en vaardigheden. En niet te vergeten goed inzicht in mens/dier-verhoudingen, want dit is zeer belangrijk! Trekt jou dit ook? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Lees meer over Dier en bedrijf >>

Paard en management

Ben je gek op paarden en zou je van je hobby je werk willen maken? Wie een carrière ambieert in de hippische branche kan zich richten op de zakelijke aspecten van de paardenwereld. Een veelzijdige wereld, waarin je alle kanten op kunt. Ben je geïnteresseerd in het organiseren van een concours hippique of het leiden van een manegebedrijf, het kan!
Of wil je juist een coördinerende rol vervullen in een paardenpraktijk? Ook dat is mogelijk, net als onderzoek doen naar het gedrag van paarden. De hippische sector ligt voor je open. Uiteraard moet je hard knokken voor je plek, maar ook dat leer je tijdens je studie!  Hoe? Door stages en praktijk-opdrachten te kiezen die je kans op een baan vergroten.

Lees meer over Paard en management >>

Dieren in de zorg

Wil jij het welzijn van het dier waarborgen binnen de zorgsector? Bij Diermanagement leer je hoe je het dier, de mens en alle zorgmanagementfacetten kunt combineren.
Tijdens het uitgebreide studieprogramma komen vakken als psychologie, gedrag en ondernemerschap aan bod. Wil jij na je studie een zorgboerderij managen, of de therapeut ondersteunen bij aankoop en training van een geschikt paard?
Of liggen jouw kwaliteiten bij het coördineren van zorgteams voor ziekenhuisbezoeken met honden? Ook dat is mogelijk. Het is een vak apart om dieren tot hun recht te laten komen en tegelijkertijd hun welzijn te garanderen. Als jij dit interessant vindt, wordt het jóuw vak!

Lees meer over Dieren in de zorg >>

Proefdierbeheer

Proefdieren zijn in Nederland goed beschermd. Voor biomedisch en wetenschappelijk onderzoek zijn dierproeven helaas soms nodig. Om goed voor het welzijn van de dieren te zorgen mogen alleen mensen met de juiste bevoegdheid en opleiding met proefdieren werken. Dit is in de wet geregeld om zo de dieren te beschermen. Bij Diermanagement kun je de artikel 12-bevoegdheid halen.
Als hbo'er met artikel 12 ben je steeds bezig met het verbeteren van het welzijn van dieren, voer je ingewikkelde operaties uit, verleen je intensieve zorg en streef je naar het gebruik van alternatieven. Je kunt werken bij een proefdierinstituut maar ook als beleidsmaker bij de overheid. Durf jij deze uitdaging aan, dan is deze opleiding iets voor jou!

Lees meer over Proefdierbeheer >>