Melkveehouderij

Melkveehouderij - Leeuwarden

Kun je je geen leven zonder koeien voorstellen en wil je niets liever dan verder in de melkveehouderij? Dan is de studie Dier- en Veehouderij precies wat je zoekt! Het moderne melkveehouderijbedrijf wordt steeds groter. Er moet tegen een scherpe kostprijs worden geproduceerd binnen een strakke regelgeving. Dit vergt een groot innovatief vermogen van de sector. En hierin ligt een interessante uitdaging voor jou!

De sector vraagt om hoog opgeleide bedrijfsopvolgers die midden in de maatschappij staan. Maar er is ook behoefte aan adviseurs, verkopers en relatiebeheerders die de taal van de moderne boer spreken. Bovendien liggen er overal ter wereld kansen voor jonge, enthousiaste melkveedeskundigen uit Nederland. 

De nieuwste ontwikkelingen in de sector

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) is één van de partners in Dairy Campus. Dit innovatie- en kenniscentrum is dé plek waar nieuwe, toepasbare kennis wordt ontwikkeld. Kennis die bijdraagt aan een toekomst waarin voldoende, gezonde en veilige melk wordt geproduceerd. Dairy Campus biedt studenten ‘competentiegericht praktijkleren’. Hierbij is onder meer aandacht voor gezondheidsbewaking, beoordeling van koeien op klauwgezondheid en body condition score. Ook voerproductie en voederwinningstechnieken maken deel uit van dit praktijkleren. Je kunt er ook terecht voor meeloopdagen, stages of een afstudeertraject. 
De Dairy Campus is gevestigd aan de rand van Leeuwarden.

Lectoraten Dairy

Dat HVHL dé hogeschool is voor de melkveehouderij in Nederland, blijkt onder meer uit de drie lectoren en een associate lector op het lectoraat Dairy. Dr.Ir. Wiepk Voskamp is lector Sustainable Dairy Farming,  Dr.Ir. Kees Lokhorst is lector Herd Management and Smart Dairy Farming, Dr. Molly Chen is lector Cost Effective Dairy Farming en Dr.Ir. Robert Baars is associate lector Dairy Value Chains. Samen zorgen zij ervoor dat er een koppeling is tussen bedrijfsleven en school, wat voor jou als student actuele en leerzame onderzoeksopdrachten oplevert!

Melkveehouderij is een onderdeel van de opleiding Dier- en Veehouderij.