Marc de Boer

"Van Tjerkwerd, via Leeuwarden vol vertrouwen de wijde wereld in!"

Marc de Boer (23) is tweedejaarsstudent Melkveehouderij. Zijn thuis is de melkveehouderij met bijna 100 koeien van zijn vader en moeder in het Friese Tjerkwerd, een dorp in de buurt van Bolsward. Hij heeft een zusje (20) en drie broertjes (18, 14 en 12). Die van 18 gaat aankomend schooljaar naar Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), die van 14 heeft ook interesse in de melkveehouderij. "Hoewel het een familiebedrijf is en de melkveehouderij ons in de genen zit, zie ik mijzelf niet 'boeren' in Tjerkwerd. Los van dat 100 koeien niet genoeg zijn om met drie broers van te leven, heeft het buitenland mij altijd al getrokken."

(Tekst gaat onder de foto door)

Marc de Boer, student van de opleiding associate degree melkveehouderij bij HVHL Leeuwarden

Frankrijk, Pays de la Loire
"Deze zomervakantie, met mijn diploma Melkveehouderij op zak, ga ik naar Frankrijk. Om serieus te kijken of ik er kan en er wil blijven om daar melkveehouder te worden. Qua streek denk ik aan Bretagne, Normandië of het Pays de la Loire. Dat heeft een gunstig zeeklimaat. Maar, naast Frankrijk is ook Portugal zeker een optie. Daar heb ik al eens zeven weken stage gelopen. En ook al vaker in de zomervakanties gewerkt.¨

Eindopdracht
"Om maar aan te geven hoe concreet, hoe echt een opleiding aan HVHL is: voor mijn eindopdracht heb ik onderzocht wat de mogelijkheden zijn om een boerenbedrijf in Frankrijk te kopen. Aan die kennis en ervaring ga ik in de toekomst nog zeker veel plezier beleven."

Meer kennis
"Dat was voor mij ook de belangrijkste reden om na het mbo op het Nordwin College en een jaartje agrarische bedrijfskunde te kiezen voor de associate degree Melkveehouderij: meer kennis vergaren. Over dierziektes, over veevoeder en economische resultaten. De opleiding is niet alleen theoretisch, maar ook heel praktisch. Op de Dairy Campus, onze proefboerderij zeg maar, leren we de verbanden te zien tussen de technische en de economische kengetallen. Ja, je leert hier de melkveehouderij echt door en door kennen."

Het avontuur
"Nog even en ik ben er helemaal klaar voor, klaar voor het avontuur, voor mijn avontuur. De wereld in. Op naar mijn eigen boerenbedrijf. In Frankrijk, in Portugal, de tijd, de toekomst zal het leren. En als het aan mij ligt, wordt het een hele mooie toekomst!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Dier- en Veehouderij, Leeuwarden