Hybride yoghurt met waterlinzen (NL)
Hoe creëer je duurzame voeding met voldoende eiwitten voor een groeiende wereldbevolking? Door alternatieve eiwitbronnen te vinden die minder belastend zijn dan vlees en zuivel. En door lokaal geteelde plantaardige eiwitten te vinden in plaats van geïmporteerde soja.
Zo kwam Anouk terecht bij waterlinzen (eendekroos) die een enorm hoog eiwitgehalte hebben. In haar onderzoek ontwikkelt ze een hybride yoghurt op basis van koemelk en waterlinzen. Ze ontdekte dat waterlinzen eigenschappen hebben die helpen om yoghurt, een mengsel van olie en water, stabiel te houden (zoals ook mayonaise werkt). Anouk voegt de waterlinzen toe aan melk en mengt ze er goed door. Dan warmt ze het mengsel op en maakt het klaar voor fermentatie. Dat resulteert uiteindelijk in een lekkere, hybride yoghurt!
Een innovatief product dat de ecologische voetafdruk van de voedingsindustrie kan verkleinen én bijdraagt aan een gebalanceerd dieet.
Student: Anouk Rustenburg
Opleiding: Voedingsmiddelentechnologie