Studieprogramma

De opleiding Kust- en Zeemanagement is een vierjarige opleiding en bestaat uit drie niveaus: oriënteren, verdiepen en afstuderen. In het eerste jaar oriënteer je je door lessen te volgen en aan excursies mee te doen. Je blik op het werkveld krijg je aan het begin van jaar twee tijdens je oriëntatiestage. Je breidt je kennis tijdens het vervolg van je studie uit. In jaar 3 volg je een minor én ga je op projectstage. Uiteindelijk studeer je af in het vierde jaar in de richting van jouw voorkeur.

Jaar 1: de basis

In het eerste jaar laten we jou in 8 verschillende modules kennismaken met het kust- en zeegebied. Welke partijen spelen een rol in het werkveld? Hoe doe je goed onderzoek? En hoe presenteer je jezelf? Voor antwoord op deze vragen volg je hoorcolleges, werkcolleges en trainingen. Je besteed aandacht aan onderwerpen als:

  • Biologie en ecologie;
  • Beleid, beheer- en milieuvraagstukken;
  • Het schrijven van onderzoeksrapportages;
  • Taalvaardigheid Engels, presentatie- en gespreksvaardigheden én persoonlijke ontwikkeling;
  • Praktijkervaring, excursies en gastlezingen.
Brochure aanvragen? Klik hier!

Jaar 2 en 3: verdieping en praktijk

Je tweede jaar start met een oriënterende stage. Daarna bouw je je basiskennis verder uit. Drie van de vier periodes vul je met modules zoals Coastal and Marine Research, Interactive Planning en Stress Effects on Coast and Sea. Je schuift aan bij werkcolleges, gaat op excursies en op bedrijfsbezoek.

In jaar drie volg je een half jaar een minor naar keuze. Ook loop je een projectstage bij bijvoorbeeld een onderzoeksbureau, bij een waterschap of in de educatieve sector. Liever op de internationale toer? Voor zowel minoren als stages kun je naar het buitenland. De volgorde van je minor en projectstage bepaal je zelf.

Jaar 4: afstuderen

Het eerste half jaar van jouw afstudeerjaar volg je vier modules. Deze zijn verdiepend op kennis en ervaringen die je eerder opdeed in bijvoorbeeld stages en je minor. In het laatste half jaar van je studie bijt je je vast in een afstudeeropdracht en lever je het bewijs dat jij klaar bent aan de slag te gaan in het werkveld.  

Zo kan je studie eruit zien:

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Mens en zee

Onderzoek 1

Oceanologie

Maritieme economie

Mariene diversiteit

Beleid en duurzame ontwikkelingen

Onderzoek 2

Effectief adviseren

2 Exploratory internship Coastal en marine research

People, Planet, Profit

Introduction to GIS

Interactive planning

Stress effects on coast and sea

3 Project internship or minor Project internship or minor
4 Marine ecosystems & adaptive Management + Sustainable marine
management
Elective course
Graduation assignment

 

Welke minor kies jij?

Sustainable Island Management

Altijd al willen weten met welke ecologische en sociaal-economische uitdagingen kleine eilanden mee te maken hebben? Duik, letterlijk én figuurlijk, in de materie met de minor Sustainable Island Management. Bezoek Saba en St. Eustatius, twee Caribisch Nederlandse eilanden, en de Nederlandse Waddeneilanden en ontdek wat er goed en minder goed gaat. Onderzoek jij de conditie van het koraalrif en help je mee deze toeristische trekpleister te behouden? Of denk jij mee hoe de Waddeneilanden duurzamere energie kunnen opwekken?

Sustainable Blue Economy

Ben je geïnteresseerd hoe de zee wordt benut om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden? Tijdens de minor Sustainable Blue Economy ga je niet alleen onderzoeken hoe we de zee efficiënt kunnen gebruiken, maar vooral ook hoe we dit kunnen doen op een duurzame manier, samen met stakeholders en biodiversiteit als basis. Opdrachten komen uit het werkveld en zijn dus altijd relevant! De minor wordt afgesloten met een symposium jij het werk van je studiegroep mag presenteren voor het werkveld.

Kom naar de open dag! Aanmelden

Geslaagd?

Heb je je afstudeeropdracht achter de rug, dan zit ook je studie erop. Gefeliciteerd! Want je mag jezelf Bachelor of Science (BSc) ‘Kust- en Zeemanagement’ noemen. Met deze titel op zak houd jij overzicht in het speelveld van Kust- en Zeemanagement.  

Bekijk je loopbaankansen

Meld je aan via Studielink Klik hier!

Deze opleiding draagt het keurmerk ‘Duurzaam Hoger Onderwijs’ en is in 2019 beoordeeld met maar liefst 4 sterren.