Studieprogramma

Studieprogramma Kust- en Zeemanagement

Als kust- en zeemanager ben je in staat duurzame oplossingen te vinden voor kust- en zeevraagstukken. Dit doe je door het gesprek aan te gaan met betrokken partijen. Tijdens de opleiding krijg je vakken als mariene biologie, economie en beleid en beheer. Maar ook oceanografie, visserij, kustverdediging, onderzoekstechnieken, havenontwikkeling, duurzame energie en duurzaam toerisme komen aan bod. Zo leer je de complexiteit van kust en zee vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

Jouw studieloopbaan

In het eerste deel van je studie maak je uitgebreid kennis met je toekomstige werkveld. Het eerste jaar bestaat uit een brede oriëntatie op onderwerpen als beleid, visserij, adviseren, economie, energie en statistiek. En natuurlijk Engels, want dit is een internationaal vakgebied. In je oriëntagestage in je tweede jaar ontdek je waar jouw specifieke interesses liggen. In het tweede deel van je studie ga je dieper op de verschillende onderwerpen in. Je leert meer over onderzoek, management en conservatiemethodes. Daarnaast kun je tijdens het vierde jaar een aantal keuzevakken volgen in jouw specifieke interessegebied. Ook heb je tijdens je stages, minor (keuzevak) en afstuderen de ruimte om je te verdiepen in de richting die jij het meest interessant vindt.

Goed plannen en organiseren helpt jou om de opleiding succesvol te doorlopen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, dan bieden wij hiervoor begeleiding aan.

Veel persoonlijk contact

Tijdens je hele studie leer je niet alleen het vakgebied, maar ook het werkveld goed kennen. Door veel gastlezingen, excursies en een actieve studievereniging (Medusa) kom je in aanraking met je mogelijke stage-aanbieders of toekomstige werkgevers! Je geeft je eigen draai aan je studie. Je kunt bovendien je stem laten horen als het om je studie gaat. Je mening wordt op prijs gesteld, want de tevredenheid van studenten is belangrijk voor de opleiding. Kust- en Zeemanagement werkt veel met persoonlijk contact. Jij kent de docenten en zij kennen jou!

Voorbeeld studieopbouw

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Mens en zee

Studie en toekomst

Oceanologie

Maritieme economie

Mariene diversiteit

Beleid en belangen

Onderzoekstechieken

Effectief adviseren

2 Stage Coastal en marine research

People, Planet, Profit

Introduction to GIS

Interactive planning

Stress effects on coast and sea

3 Keuzevakken Projectstage of Minor
4 Projectstage of Minor Afstuderen

 

Minor Sustainable Island Management

Tijdens het derde of vierde jaar van je studie kun je een minor kiezen. Kust- en Zeemanagement biedt de minor Sustainable Island Management aan. Tijdens deze minor leer je meer over alle ecologische en sociaal-economische uitdagingen waar kleine eilanden mee te maken hebben. Tijdens de minor gaan we op excursie naar St. Eustatius, een Caribisch Nederlands eiland, om met eigen ogen te zien wat er goed en minder goed gaat. We doen onder andere onderzoek naar de status van het koraalrif, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland, en bestuderen de afvalproblematiek. Wist je dat het afval op St. Eustatius gedumpt wordt naast het belangrijkste strand voor zeeschildpadden?

Minor Sustainable Fisheries and Aquaculture

De oceanen voorzien ons al duizenden jaren van voedsel. We oogsten zo’n 180 miljoen ton vis, schelpdieren, kreeft en zeewier per jaar. Visserij en aquacultuur zorgen voor waardevolle eiwitten voor de groeiende wereldbevolking en voorzien in het levensonderhoud van talloze mensen. De rijkdom van de zee is echter niet oneindig. De totale visvangst­­ is al jaren min of meer constant, hoewel de snel groeiende aquacultuursector ook zijn beperkingen kent. Als we de sectoren van visserij en aquacultuur duurzaam kunnen maken, kunnen we oceanen nog duizenden jaren gebruiken. De grote vraag is: hoe doen we dat?
Wil jij helpen deze vraag te beantwoorden? Kies dan voor de minor Sustainable Fisheries and Aquaculture! In deze minor die vijf maanden duurt, volg je vier modules. Je verdiept je in biologische, sociaal-economische en beleidsthema’s. Daarnaast leer je van specialisten in aquacultuur en visserij tijdens gastcolleges en excursies.

Deze opleiding draagt het keurmerk ‘Duurzaam Hoger Onderwijs’ en is in 2019 beoordeeld met maar liefst 4 sterren.