Studieprogramma

De rode draad van de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek bestaat uit ‘biologie’, ‘chemie’ en ‘forensisch’. In de eerste 2,5 jaar van je studie duik je voor 50% in de boeken. Tijdens hoor-, werk- en gastcolleges. De andere helft steek je de handen uit de mouwen. Je volgt daarvoor praktijklessen op het lab en excursies. De kennis en skills, die je zo opbouwt, zijn enorm waardevol voor het vervolg. Want in jaar 3 en 4 kies je eerst een minor, en daarna loop je twee keer stage.

Jaar 1, 2 en 3 (eerste deel): de basis en verdieping

Alle bagage die je nodig hebt voor forensisch laboratoriumonderzoek, komt in de eerste 2,5 jaar van je studie voorbij. Jaar 1 staat in het teken van basiskennis: over biologie, chemie, forensische technieken, wet- en regelgeving, veilig labwerk en delicten. Vervolgens zoek je de juiste verdieping én vaardigheden op. Daarvoor gebruik je jaar 2 en het eerste deel van jaar 3. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Net als zelfstandig bezig zijn en in groepen samenwerken.

Deze (en meer) vakken volg je in de eerste 2,5 jaar:

  • Moleculaire detectie (waaronder DNA-onderzoek) - jaar 1
  • Voedsel en milieu - jaar 1
  • Commercieel onderzoek en advies - jaar 2
  • Forensische chemie - jaar 2
  • Brandonderzoek - jaar 3
  • Van analyse tot rechtszaal - jaar 3
Brochure aanvragen? Klik hier!

Jaar 3 (tweede deel) en 4: praktijk en afstuderen

In de tweede helft van jaar 3 stort je je op een minor. Die mag je zelf uitkiezen. En de keuze is reuze. Want je hebt minoren waarmee je je kennis verbreedt of verdiept. Je volgt ze bij onze hogeschool of bij een andere; in Nederland of daarbuiten. Bij ons tref je twee forensische minoren (= verdieping): Food Forensics & Toxicology en Forensic Taphonomy. Bijvoorbeeld interessant buiten de deur (= verbreding): Cold Case (Saxion), Criminologie en Strafrecht (HAN) en Healthy & Safe Nutrition (HAS). 

Na je minor beland je in je afstudeerjaar. Dan pak je twee grote praktijkopdrachten bij de kop. Dat doe je tijdens een labstage én een forensische stage, of een combinatie van beide. In binnen- of buitenland. Voorbeelden? Bij een labstage analyseer je rioolwater op schadelijke chemicaliën. In een forensische stage inspecteer je documentfraude. En tijdens een combi identificeer je met DNA-onderzoek (niet-)beschermde diersoorten bij de douane. Je eerste stage is een projectstage, waarin je nog veel aan het oefenen bent. In je afstudeerstage breng je al je kennis en skills naadloos samen. 

Zo kan je studie eruitzien:

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Werken in het lab 

Basisvaardigheden technisch onderzoek 

Wettelijke kaders

Celbiologie

Moleculaire detectie (basis) 

Voedsel en milieu 

Sporen
en chemie 

Dier en recht 

2

Kwaliteitsborging en ethiek 

Biologisch forensisch onderzoek 

Biochemie

Moleculaire detectie (vervolg) 

 

Forensische chemie (basis) 

Commercieel onderzoek en advies 

Materiaal-
identificatie en
-analyse 

Research management 

3

Geavanceerd DNA-onderzoek 

Van analyse tot rechtszaal 

Brandonderzoek 

Forensische chemie
(vervolg)

Minor

4 Projectstage  Afstudeerstage

 

Welke forensische specialisatie kies jij?

Food Forensics & Toxicology 

In deze minor wapen jij jezelf met de juiste kennis en kunde om fraude en toxicologie in de levensmiddelensector te onderzoeken. Je bestudeert giftige stoffen en de effecten ervan. Daarvoor doe je giftigheidstesten en pas je risicobeoordelingsmethoden toe. Speciale aandacht is er voor drugs, alcohol, pathologie en de wetten en regels, die erbij horen. Praktijkervaring bouw je op tijdens een casestudie en excursies. 

Forensic Taphonomy  

Forensische wetenschap én de studie naar fossilisatie (lees: de verstening van dode organismen) komen hier samen. Je buigt je over thema’s als de ontbinding van menselijke resten. En je leert hoe je DNA uit skeletdelen kunt halen. Na een analyseperiode van 20 weken voer je een experiment uit met fossilisatie. Hiervoor schrijf je een onderzoeksvoorstel en een scriptie. Zo stoom je jezelf klaar om gebeurtenissen uit het verleden te reconstrueren. 

Kom naar de open dag! Aanmelden

Geslaagd?

Heb je je afstudeeropdracht achter de rug, dan zit ook je studie erop. Gefeliciteerd! Want je mag jezelf Bachelor of Science (BSc) ‘Forensisch Laboratoriumonderzoek’ noemen. Vanaf nu ligt de forensische wereld van biologie en chemie voor je open. 

Bekijk je loopbaankansen

Meld je aan via Studielink Klik hier!