Loopbaankansen

Heb je je diploma Forensisch Laboratoriumonderzoek op zak? Dan ligt de forensische wereld aan je voeten. Met jouw biochemische kennis en lab-vaardigheden kun jij een waardevolle steen bijdragen aan een betere, gezondere en veiligere leefomgeving en voedselvoorziening. Als biologisch, chemisch of forensisch analist. En dat bij bedrijven of overheden, die onderdak geven aan een lab én forensische zaken.

Wat kun je worden?

In jouw studie heb je ‘biologie’, ‘chemie’ en ‘forensisch’ gecombineerd. Je kunt uitstekend zelfstandig aan de slag, maar ook bijzonder goed samenwerken. En je weet hoe het eraan toegaat op het lab. Het maakt je geliefd bij heel veel werkgevers: van overheid tot bedrijfsleven en researchland. Zoals universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, waterschappen, de recherche of andere opsporingsinstanties. We zoomen in op vier jobs:

Biologisch analist

Het laboratorium waar jij werkt, doet biologisch sporenonderzoek in allerlei zaken. Denk aan: ernstige misdrijven en voedselfraude. Jij bent de specialist in DNA-onderzoek. Hiervoor zet je onderzoeksplannen op papier, neem je de uitvoering ervan onder je hoede en rapporteer je erover.

Chemisch analist

Ook in deze baan ben je veel op het lab te vinden. Met verschillende chemische analysetechnieken neem je bijvoorbeeld babyvoeding of vitamines onder de loep. De resultaten hiervan interpreteer en registreer je. En je houdt rekening met de kwaliteit en het onderhoud van onderzoekapparatuur.

Forensisch analist

Ben je bij de politie of een opsporingsinstantie terechtgekomen? Dan analyseer je de sporen die de recherche heeft aangetroffen op een plaats delict. Zoals vinger- of schoenafdrukken, haren of bloed. Ook bedenk je nieuwe laboratoriumtechnieken, waarmee je het onderzoek kunt verbeteren.

Documentonderzoeker

Jij controleert of brondocumenten (zoals geboorteaktes, trouwboekjes en paspoorten) écht zijn. Daarvoor check je stempels, handtekeningen of foto’s. Dat doe je voor bijvoorbeeld een gemeente, de politie of de Koninklijke Marechaussee. Vervolgens adviseer je hoe vervalsing te voorkomen is.

Kom naar de open dag! Aanmelden

Doorstuderen?

Heb je je bachelor binnen? Dan kun je natuurlijk direct een werkend bestaan opstarten. Of je kiest ervoor om door te stromen naar een master bij een universiteit. Dat kan een master in de forensische hoek zijn, of in een vakgebied. Denk aan:

Meld je aan via Studielink Klik hier!