Matthijs Drenth

"Mijn droom is deelname aan de Paralympics van Parijs in 2024!"


Matthijs Drenth / Land- en Watermanagement / ParacyclingMatthijs Drenth (22) uit Groningen is student Land- en Watermanagement in Velp.
In het verleden was hij voornamelijk recreatief bezig met sport, maar onlangs werd hij gescout voor het Nederlands paralympisch team. Matthijs heeft een functiebeperking, maar het is duidelijk dat dit zijn topsportambitie niet in de weg staat. Hij maakt nu deel uit van het paracycling talenten team en de focus ligt op deelname aan de Paralympics van Parijs in 2024!

Vintage racefiets
“Ik heb Celebrale Parese”, vertelt Matthijs Drenth. “Celebrale Parese is een litteken in mijn hersenen dat zich bij mij uit door spasticiteit in mijn rechter arm en been. Drie jaar geleden ben ik, aangespoord door een huisgenoot, begonnen met fietsen. Ik had een vintage racefiets uit 1974 en samen reden we toertochten in de omgeving van Arnhem. Tegelijkertijd deed ik via de studentensportkaart aan krachttraining in een sportschool, waar ik onlangs gescout werd voor het paralympisch team. Na een selectieweekend op Papendal zagen de coaches potentie en was de conclusie dat zij met mij verder wilden.”

Doelen
“Ik huurde een betere fiets van de KNWU en daarna volgden een inspanningstest en een classificatie (C4). Inmiddels train ik ook op de wielerbaan en staat er binnenkort een trainingskamp in Spanje op het programma. Als nationaal talent krijg ik extra ondersteuning vanuit de hogeschool en deze bestaat uit het afstemmen van trainingsuren/trainingskampen en wedstrijden op colleges. Wanneer mijn stageperiode aanbreekt zal vooral gekeken worden naar de balans tussen stage en trainingsarbeid. Voor komend seizoen werk ik samen met mijn wielercoach toe naar een wereldbekerwedstrijd in Italië. Op langere termijn zijn de Paralympics van Parijs in 2024 mijn droom.”

Studie
“Als student Land- en Watermanagement bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) ben ik mij momenteel aan het oriënteren op een stage, waarbij ik mij vooral richt op het technische aspect van water. Een stageplaats bij een ingenieursbureau of waterschap lijkt mij erg interessant en waardevol. Ik denk dat de kwaliteiten die ik op dit moment als topsporter aan het ontwikkelen ben, later tijdens mijn loopbaan als Land- en Watermanager van toegevoegde waarde kunnen zijn. Denk aan doelgericht handelen, doorzettingsvermogen, maar ook aan leiderschapskwaliteiten. Als paracyclist kijk ik niet naar wat niet mogelijk is, maar juist naar de dingen die wel mogelijk zijn!”

Matthijs Drenth, student Land- en Watermanagement en gescout voor het paracycling talenten team
Onderweg tijdens de training