Welkom bij de HVHL Golden Globes 2023!

Via deze pagina bekijk je alle genomineerde projecten. Voor het winnende project is een bedrag van 500 euro beschikbaar, voor de tweede plaats 300 euro en voor de derde plaats 250 euro.

Genomineerden

Diamant of Water (NL)

Het idee voor het maken van de serious game Diamant of Water is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Waterschap Vallei en Veluwe, Vitens, Springtij en Hogeschool Van Hall Larenstein. Vanuit Springtij kwam de vraag aan Waterschap Vallei en Veluwe en Vitens om een workshop te organiseren waarin de waarde van water werd besproken. Een onderdeel hiervan is de klassieke waarde paradox, ook wel bekend als het diamant-water paradox: "Stel je bent alleen in de woestijn. Niks of niemand om je heen. Het is erg warm. Je krijgt de keuze, diamant of water?"

In dit spel zal de waarde van de verschillende waterbronnen naar boven komen en worden afgewogen tegen het verkrijgen van diamanten. Tijdens het spel speel je tegen de tijd en de hoeveelheid water die in de bronnen beschikbaar is. Day Zero is de dag waarop de watervoorraad op is. Wanneer Day Zero is bereikt stopt het spel.

Studenten: Nienke Oudijk en Meike Zendma
Opleiding: Land- en Watermanagement

Lesprogramma WIJZER! (NL)

Vanwege klimaatverandering raakt Terschelling steeds meer verzilt. Door deze gebeurtenissen komt er druk te staan op de productiviteit van de landbouw, de drinkwaterproductie en de kwaliteit van de natuur en landschappen. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de effecten klimaatverandering op hun leefomgeving. Daarom is het van groot belang dat er gewerkt wordt aan de bewustwording van de bewoners op Terschelling.

Het doel van dit onderzoek is om een duidelijk beeld te vormen over op welke manieren de kennis rondom klimaatverandering op een aantrekkelijke, educatieve en interactieve wijze aan basisschoolkinderen van de groepen 6, 7 en 8 kan worden overgebracht. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben wij een lesprogramma opgesteld voor de basisschoolkinderen van de groepen 6, 7 en 8, om zo de bewustwording rondom klimaatverandering en zijn effecten te vergroten.

Studenten: Meike Tempel, Corien Haringa, Savannah Jansen en Roosmarijn Lameijer
Opleidingen: Kust- & Zeemanagement en Diermanagement

De Voedselvijver (NL)

Voor dit project is onderzoek gedaan naar een nieuw voedselproductiesysteem in de vorm van een voedselvijver. Binnen deze voedselvijver moet uiteindelijk op een duurzame verantwoordelijke manier voedsel gekweekt worden voor restaurants en uiteindelijk ook voor consumenten. De te ontwerpen voedselvijver speelt in op de problematieken rondom het klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast kan met behulp van een voedselvijver aan verantwoorde consumptie van voedsel worden gedaan. 

Uit het onderzoek zijn zes eetbare waterplanten naar voren gekomen die het meest geschikt zijn. Om er voor te zorgen dat er aandacht komt voor een vervolg op dit onderzoek, zodat uiteindelijk een voedselvijver voor restaurants gerealiseerd kan worden, is nagedacht over een wenselijk product. Het product zal bestaan uit een minigids met hierin een overzicht van alle soorten die in de voedselvijver worden geplaatst.

Studenten: Arthos Dekker, Bente de Roover, Martijn Feitsma en Walter Verspui
Opleidingen: Voedingsmiddelentechnologie, Kust- en Zeemanagement, Milieukunde en Management van de Leefomgeving

Duurzame drijvende woningen voor jongvolwassenen (NL)

Er zijn al jaren grootse problemen met de huizenmarkt. Veel mensen kunnen hierdoor geen nieuwe woning krijgen. Dit wordt voornamelijk hard gevoeld door jongvolwassenen. Daarom wil stichting Lytse Driuwende Eko Skiphuzen Fryslân voor 2030 een duizendtal duurzaam gebouwde, circulaire en energie zuinige drijvende woningen ontwikkelen en door Friesland verspreiden als drijvende wijken, speciaal voor jongvolwassenen.

Voor het project zijn een aantal grenzen gesteld. De focus op kleine drijvende woningen, waarvan drie verschillende types worden gebouwd en waarvan de stichting er 1.000 stuks wil realiseren vóór 2030. De boten worden duurzaam & circulaire gebouwd en lokaal geproduceerd bij Friese bouwers. Er is een budget van €100.000,- per woning om de boten betaalbaar te houden voor de doelgroep (18 t/m 27 jaar). De maximale huurperiode is 5 jaar.

Student: Sybren Brouwer
Opleiding: Milieukunde

Graze-E (NL)

De Graze-E zijn twee robots die aan de zijkant van een perceel met koeien de draad langzaam verplaatsen. Hierdoor krijgen de koeien gedurende de hele dag elke keer een nieuw strookje vers gras tot hun beschikking. Deze grasmat is niet vertrapt en is niet onsmakelijk gemaakt door mest en urine. Hierdoor eten de koeien al het gras op. Doordat de verliezen aanzienlijk worden verminderd, wordt de CO2-footprint verlaagd en wordt er bespaard op voeraankoop.

In de komende 10 weken gaan wij ons bezig houden met het realiseren van de Graze-E. We werken daarmee samen met mensen die daadwerkelijk dingen kunnen gaan bouwen. We hebben wekelijkse bijeenkomsten om de voortgang te bespreken. Door middel van het testen van software en sensoren, feedback van veehouders en door samen te werken met meerdere experts gaan we aan de slag. Er komt een prototype waarmee we de testfase in gaan om te kijken wat er bij de veehouders past.

Studenten: Annette Koopmans, Anique Swan, Erwina Spoelstra, Laura Sturkenboom, Reidze Bijma en Piter-Gerben Palma
Opleiding: Dier- en Veehouderij