Welkom bij de HVHL Golden Globes 2022!

Via deze pagina bekijk je alle genomineerde projecten. Voor het winnende project is een bedrag van 500 euro beschikbaar, voor de tweede plaats 300 euro en voor de derde plaats 250 euro.

Genomineerden

Vrouwenoverall (NL)

Reguliere overalls voor vrouwen zijn vaak veel te groot en werken niet praktisch. De Vrouwenoverall heeft aanpassingen op het gebied van mouwen, schouders, rug, broekspijpen en taille. De overall sluit goed aan op het vrouwelijk lichaam waardoor de overall comfortabeler zit, praktischer werkt en ook nog eens stijlvoller is. Dit maakt dat dit de ideale overall voor vrouwen is: "elke boerin past erin!"

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan patronen en de productie. Voor beide onderdelen is al iemand gevonden die dat gaat doen. Het zal daardoor niet lang meer duren voordat de overalls verkocht kunnen gaan worden. Neem alvast een kijkje in de webshop via onderstaande link!

Studenten: Lianne Klok, Baukje de Vos, Rendert Meindertsma en Nynke Boersma
Opleiding: Bedrijfskunde en Agribusiness

Feelsprout (EN)

De vraag naar circulair en duurzame productie groeit overal ter wereld. Daarom bedachten en bouwden wij een kleinschalig, circulair voedselsysteem waar kippen, vissen en planten elkaar voeden in een kringloop en uiteindelijk voedsel levert voor de mensen. Elk element wordt een voedselbron of wordt voedzaam voor een ander element, zo gaat er niks verloren.

Wat dit systeem uniek maakt is dat wij andere elementen erbij aan hebben toegevoegd o.a. kippen en eendenkroos. Het systeem is ruimtebesparend, technisch eenvoudig en circulair. Er is inmiddels door Britte en Viraj een prototype gebouwd onder de kas bij van hall Larenstein in Velp.

Studenten: Britte van Die en Viraj Deshmuk
Opleiding: International Business in Food and Flowers

Het realiseren van een circulaire keten op Terschelling (NL)

Op Terschelling is een kaasmakerij waar de wei, een bijproduct van kaasproductie, niet gebruikt wordt en verloren gaat. Om verspilling tegen te gaan heb ik in het Food Application Centre for Technology (FACT) aan HVHL voor deze kaasmakerij een plan bedacht om wei op te waarderen tot één of meerdere hoogwaardige producten. De producten die hieruit gekomen zijn, zijn ricotta en een weidrank.

Na productie van Ricotta blijft nog een kleine reststroom over: “scotta”. Hieruitkan water worden gewonnen, wat weer kan worden gebruikt als schoonmaakwater in installaties. Jaarlijks kan hiermee zo’n 1,7 miljoen liter water worden bespaard. Van de overige scotta is een weidrank ontwikkeld. Op deze manier wordt een circulaire keten gevormd van melk tot eindproducten en de gehele reststroom “wei” gebruikt.

Student: Dennis ter Denge
Opleiding: Voedingsmiddelentechnologie

Groen zelf doen (NL)

De gemeente Stichtse Vecht zocht naar een nieuwe aanpak zelfbeheer gemeentegroen die bijdraagt aan een mooier Stichtse Vecht, de betrokkenheid en tevredenheid van de burgers vergroot en tegelijk aansluit bij de gemeentelijke visie op beheer en onderhoud. 

We hebben een traject gevolgd met twee sporen. Aan de ene kant aan de slag met de afhandeling van bestaande en nieuwe aanvragen voor zelfbeheer van burgers. Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar zelfbeheer van gemeentegroen om uit te vinden wat wel en wat niet werkt. Ons onderzoek bestond uit interviews met gemeenten en experts en op bezoek te gaan bij een referentieproject. Ons onderzoek hebben we gebruikt om een visie op zelfbeheer te ontwikkelen en het proces uit te werken. Het college van B&W heeft in maart (2022) de visie, procesinrichting en het uitvoeringsplan vastgesteld. Hiermee gaat het pilotproject Zelfbeheer in de nieuwe opzet van start.

Studenten: Annelien Alberti en Helena Klok
Opleiding: Tuin- en Landschapsinrichting

Sjipko (NL)

Het project is ontstaan tijdens een vakantie op Texel. Mijn moeder had een cadeautje meegenomen. Texelse Schapenmelkzeep. Je ziet wel vaker zeep voorbijkomen met allerlei soorten melk: Schapenmelk, geitenmelk, ezelinnenmelk, paardenmelk, kamelenmelk. We zijn ons toen af gaan vragen of het ook mogelijk is om dit met koeienmelk te doen. Zo ben ik gaan experimenteren.

Een tijdje later moesten we voor de module ‘bedrijf van de toekomst’ een tweede tak verzinnen voor een melkveebedrijf. Ik wist het al snel: Het project ‘Sjipko verder uitwerken. Sjipko komt van het fries: Sjippe fan de ko, zeep van de koe. Het is handgemaakte zeep met koeienmelk. Daarnaast gebruik ik alleen maar natuurlijke (etherische) oliën om er een heerlijke geur aan toe te voegen.

Student: Renske Atsma
Opleiding: Dier- en Veehouderij

Buro Greenscape (NL)

Het Algerapad is een centraal gelegen doorgang voor fietsers. Momenteel wordt deze verbinding gebruikt voor enkel het transport van a naar b.  De opdrachtgevers nodigen studenten en young professionals uit om het Algerapad opnieuw in te richten. Het doel is om middels groene interventies een multifunctioneel en biodivers platform te bieden aan Almeerders en deze zodoen te te verleiden om intensiever gebruik te maken van hun openbare ruimte. Het Algerapad dient tevens een groene structuurdrager te worden die stad, parken, woonwijk en natuur met elkaar te verbinden.

Aan de hand van een uitgebreid onderzoek en aansluitend ontwerp werken wij toe naar het eindresultaat dat in juni gepresenteerd wordt op de Floriade. Het winnende project maakt kans om (deels) uitgevoerd te worden.

Studenten: Annabel van Vijfeijken, Bram Snel, Dolf Martens, Frank Schoots en Marc Roosegaarde
Opleiding: Tuin- en Landschapsinrichting