Samen voor Natuur - workshops 2021

Samen voor Natuur gaat over elkaar ontmoeten rondom een actueel natuurthema. Samen luisteren naar sprekers, discussiëren in workshops, netwerken ontwikkelen, onderwijs-werkvelduitwisseling stimuleren, en dit alles meenemen in je dagelijkse praktijk in de natuur. 

Lees hier meer over een deel van de workshops die op 15 september 2021 zijn gegeven. 

Workshop Natuurwandelen - Ilse Suijkerbuijk – IVN Gelderland

Onbewust weten we het al en ook uit onderzoek blijkt dat wandelen in de natuur gezond is: het vermindert negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid. De natuur heeft een positief effect op onze mentale gezondheid. Tijdens een korte wandeling gingen we praktisch aan de slag met een aantal werkvormen.

Meer informatie:  

Voorbeelden natuurwandelen, georganiseerd door IVN-vrijwilligers:

Met de dokter het bos in? - Annette Postma, Alles is gezondheid

Het klinkt zo logisch voor natuurliefhebbers: kan de huisarts niet vaker natuur voorschrijven, bijvoorbeeld door wandelgroepen te begeleiden? In de workshop werd helder welk krachtenveld hier speelt, waar kansen voor groen liggen, werden praktische materialen getoond en verkenden we wat een handige strategie kan zijn naar de (eerstelijns)gezondheidszorg.

Materialen die de huisarts kan gebruiken om vaker natuur te adviseren of, zo je wilt, voor te schrijven: Poster met de dokter het bos inNatuur en je gezondheidHandleiding NatuurGezondFolder NatuurGezond en Samenvattingskaart.

Twee blogs over natuur en gezonde leefstijl in de eerstelijn zijn erg interessant. Met de dokter het bos in over hoe implementatie van leefstijlbegeleiding en natuur onder huisartsen verloopt. En natuur op recept nu ook voor kwetsbare groepen over de ontwikkeling en het gebruik van het receptbriefje voor laaggeletterde patiënten.

Verder nog twee klikbare infograhics, één voor het algemene pbuliek met samenvatting van alle wetenschap waarom natuur gezond is en één voor beleidsmakers over waarom natuur gezond is en over hoe dat in zowel ruimteijk als sociaal domein kan worden uitgewerkt. Met praktijkvoorbeelden en wetenschappelijke bronnen.

Haal meer uit je boswandeling - Jettie van den Houdt, trainer wandelcoach/natuurgids

Wandelen in het bos helpt om te ont-stressen. Je laadt weer helemaal op en gaat met een frisse blik weer aan het werk. Af en toe stilstaan of stilzitten en heel bewust zintuiglijk waarnemen versterkt dat effect. Tijdens de workshop heb ik kort uitgelegd waarom dat zo is. Vervolgens deden we enkele oefeningen met onze zintuigen.

Haal meer uit je boswandeling

Gezond Natuur Wandelen - Ronald van Zon, stichting Gezond Natuur Wandelen

De stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert in meer dan 60 gemeenten gratis wekelijkse natuurwandelingen voor ouderen. De wandelingen in de natuur en het groen in de stad bevorderen gezondheid en welzijn door het wandelen / bewegen zelf, verbinding met natuur en groen in de eigen omgeving en de onderlinge contacten binnen de groepen.

Groene menukaart wandelen
Enkele cijfers en feiten stichting Gezond Natuur Wandelen
Samenvatting Gezond Natuur Wandelen januari 2021