Studiekeuzecheck

Hoe weet je zeker of een opleiding goed bij jou past?

Je bent er over uit: je wilt een opleiding doen bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Leuk, welkom! Maar hoe weet je nu zeker of de opleiding goed bij jou past?  Als je dat weet, dan is de kans namelijk groter dat je de opleiding succesvol afrondt. Om er op tijd achter te komen of er een goede match is, is er de studiekeuzecheck. Dit is niet zomaar een check, hij is zelfs verplicht voor iedereen* die zich voor of na 1 mei (maar uiterlijk 31 augustus) aanmeldt voor een voltijd bacheloropleiding of een associate degree-studie bij HVHL.

De studiekeuzecheck bestaat uit een online vragenlijst en, mocht dat nodig zijn, een studiekeuzeadviesgesprek. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je van ons een bevestiging met daarin de volgende mogelijke reacties:

  1. Een positief advies, je bent van harte welkom bij de opleiding;
  2. Een positief advies, ook jij bent van harte welkom bij de opleiding. Wel doen we je de aanbeveling om één van de aangeboden studiekeuzeactiviteiten te volgen;
  3. Een uitnodiging voor een studiekeuzeadviesgesprek. We willen graag eens persoonlijk met je praten over waar je kwaliteiten en kansen echt liggen.

*Uitzonderingen zijn studenten van Erasmus, Baramati, YAU en Sichuan.

Studiekeuzeadviesgesprek, wat nu?

Geen paniek! We nodigen jou uit voor een studiekeuzeadviesgesprek, wanneer we vermoeden dat je (nog) geen goed beeld hebt van de opleiding. Ook kunnen er twijfels zijn over je niveau en de aansluiting met jouw vooropleiding. In een studiekeuzeadviesgesprek willen we daar samen met jou duidelijkheid over krijgen. Daarmee willen we jou zo goed mogelijk helpen en een deskundig advies geven.

Op basis van het studiekeuzeadviesgesprek krijg je een positief of negatief studiekeuzeadvies. Dit studiekeuzeadvies is alleen bindend wanneer je je na 1 mei hebt aangemeld. Heb je jezelf al voor of uiterlijk op 1 mei aangemeld? Dan is het studiekeuzeadvies niet bindend. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij altijd om de toelating voor het aankomende studiejaar.

Wil je meer weten over de officiële ins en outs van het studiekeuzeadvies gesprek? Download dan dit document over de studiekeuzecheck. In dit document staat o.a. wat de gevolgen zijn wanneer je zonder geldige reden niet deelneemt aan de studiekeuzecheck. Ook vind je in dit document meer informatie over hoe je bezwaar kunt maken tegen een advies. 

Hoe lang duurt zo'n traject?

Ongeveer een week nadat je je inschrijvingsverzoek bij HVHL hebt ingediend, ontvang je een uitnodiging voor de Studiekeuzecheck (deze uitnodigingen worden vanaf december verstuurd). Je hebt dan maximaal 15 werkdagen de tijd om de online vragenlijst in te vullen. HVHL stuurt je binnen 15 werkdagen na ontvangst van jouw vragenlijst een schriftelijke reactie. Is er aanleiding om een afspraak te maken voor een studiekeuzeadviesgesprek, dan zal deze afspraak maximaal 30 werkdagen na het verzenden van onze schriftelijke reactie plaatsvinden. Het studiekeuzeadvies krijg je uiterlijk binnen twee werkdagen na het studiekeuzeadviesgesprek.

Heb je vragen over aanmelden en inschrijven? 

Neem dan gerust contact op met ons Student Service Centre. We helpen jou en eventueel je ouder(s) graag verder. Je kunt mailen naar [email protected]. Bellen kan natuurlijk ook naar 058 284 6232.

Lees hier de Regeling studiekeuzeactiviteiten en studiekeuzeadvies

Studiekeuzecheck: hiermee toets je of een opleiding goed bij je past