Studieprogramma

Studieprogramma Bedrijfskunde en Agribusiness

Tijdens je eerste jaar start en run je al een eigen bedrijfje via het programma Junior Company van Jong Ondernemen. Je ontwikkelt samen een bedrijfsconcept en werkt dit uit gedurende een collegejaar. Je verdeelt functies, bepaalt de doelgroep, brainstormt over jullie product, schrijft een ondernemingsplan, vergaart startkapitaal, verkoopt je product en zorgt voor een financieel overzicht. Je ervaart zo op een praktijkgerichte manier hoe je een Start-up kunt opzetten. Je ontdekt waar je talenten liggen en welke rol binnen het bedrijf jij het leukste vindt. Door middel van de evenementen van Jong Ondernemen ga je de concurrentie aan met andere student companies.

Opdrachten uit het bedrijfsleven

Door samenwerking met vooraanstaande bedrijven in de food- en agrisector en binnen ons eigen leerbedrijf, krijg je vanaf het begin van je studie echte opdrachten vanuit het bedrijfsleven; hoe leuk is dat! Daarbij werken we onder andere met de 'werkplaatsmethode'. Dit onderwijsconcept maakt het voor jou makkelijker om actief aan de slag te gaan. In de ochtend krijg je een introductie van de opdracht en vervolgens ga je in groepjes in gereserveerde ruimtes aan de slag. Docenten zijn dan stand-by om je feedback te geven. Aan het einde van de dag komen we weer bijeen en laat je de uitwerking van de opdracht zien en kun je een deel van de opdracht afronden. De werkplaats verbetert de productiviteit en het teamgevoel.

Docent Bedrijfskunde en Agribusiness legt iets uit aan student

Voor studenten die topondernemer zijn: De Noorderlingen

Tijdens je studie werken aan het opzetten van je eigen bedrijf? Bij onze opleiding kan dat. Het programma van De Noorderlingen richt zich op een selecte groep studenten, eigenzinnige ondernemers die in de toekomst het verschil gaan maken voor het Noorden. Deze nieuwe helden worden optimaal ondersteund zodat zij een vliegende start maken. De Noorderlingen is een initiatief van verschillende hogescholen, in nauwe samenwerking met het noordelijk bedrijfsleven. Ben jij zo'n nieuwe ondernemende held...?

Werk-leertraject

Ook omvat de opleiding in Leeuwarden een speciaal werk-leertraject. Je doet daarmee tijdens je studie werkervaring op, én verdient meteen al geld. Da's pas een leuke ervaring. Doe die ervaring bijvoorbeeld op bij de Rabobank, Accon avm adviseurs & accountants en ABN Amro. Deze bedrijven bieden je de kans opleidingen te volgen en je wordt al helemaal ingewerkt. En na afloop heb je ook nog eens een grote kans al een baan te hebben - voordat je bent afgestudeerd! In de laatste twee jaar specialiseer je je verder. Daarnaast kies je een minor (keuzevak) om je kennis te verdiepen of juist  te verbreden, en een stage om je specialisatie in de praktijk te brengen. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht. Je bent dan helemaal klaar voor een baan.

Voorbeeld studieopbouw

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1 Jij als ondernemer
 

Team en probleem

Het bedrijf

Leeronderneming

Investeerders & Product

Junior traineeship

Verkoop & Productie

Organisatie & Financiën

Marketing & Communicatie

2 Jij als manager
  Major modules: o.a. Nieuwe Business Modellen, Projectmanagement en Bedrijfseconomie (Buitenlandse) Bedrijfsstage
3 Jij als adviseur
  Major modules: o.a. Supply Chain Management, Strategy and Change Minor modules: o.a. Toekomstgericht Ondernemen, Toegepaste bedrijfskunde en Natural Resource Management
4 Jij als specialist
  Projectstage Afstudeerstage


Gedurende jouw hele studie krijg je studieloopbaanbegeleiding.

Na het behalen van je diploma kun je je nog verder specialiseren, bijvoorbeeld met de aansluitende 1-jarige master Innovative Dairy Chain Management.