Opleiding: Bachelor
Locatie: Leeuwarden
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Milieukunde (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Aanmelden

De uitdagingen die we tegenkomen in het leefklimaat van mens, dier en plant zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Zaken als bodemverontreiniging, duurzame energie en waterkwaliteit zijn vraagstukken die steeds meer aandacht vragen. Dat vraagt om toekomstbestendige oplossingen en daarvoor zijn experts nodig op het gebied van milieu en duurzaamheid. Kies jij voor de opleiding Milieukunde? Dan draai jij je hand niet om voor deze opdracht.

Hbo Milieukunde in beeld

Waarom deze milieu-opleiding?

  • De opleiding Milieukunde is breed opgezet waardoor jij veel verschillende kanten op kunt.
  • Je leert interdisciplinair werken; samen met andere betrokken partijen kom je tot de beste oplossingen.
  • We halen de buitenwereld naar binnen; zo leer je op basis van maatschappelijke vraagstukken en werk je samen met onderzoekers.
  • De vraagstukken in de maatschappij raken vrijwel elke sector; dit maakt jouw baan zeer toekomstbestendig.

Dit ga je leren
Stapsgewijs naar milieukundig advies

De eerste 2,5 jaar van je opleiding Milieukunde duik je niet alleen in theoretische materie. Naast de nodige basiskennis van milieukunde en vakken als biologie en chemie steek je je handen uit de mouwen tijdens veldwerk en practica. In jaar drie kun je kiezen om je te verbreden of te verdiepen door een minor te volgen én ga je op projectstage. Uiteindelijk breng je alle kennis samen en studeer je af in jouw laatste jaar. Tijdens de studie ga je aan de slag met:

  • Concepten over duurzame ontwikkeling, circulaire economie en de effecten van klimaatverandering op de fysieke leefomgeving;
  • Waarden en risico’s voor een gezonde en veilige leefomgeving;
  • Fysische/chemische eigenschappen en gedrag van stoffen in bodem, water en lucht;
  • Opbouw van ecosystemen en hun ecosysteemdiensten. Denk aan natuurlijke waterbronnen voor drinkwater en het gebruik van wind en zon voor een duurzame energievoorziening;
  • Milieutechnologieën die een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen of bij het minimaliseren van afvalverwerkingsproblemen.

Ontdek je studie

Brochure aanvragen? Klik hier!

Na je studie
Van milieuinspecteur tot ecoloog

Met de expertise op het gebied van bodem, lucht en water in je broekzak ligt de milieukundige wereld aan je voeten. Duurzaamheid en alle veranderingen die daar bij horen zijn voor veel organisaties ontwikkelingen waar ze niet meer omheen kunnen én daar kom jij om de hoek kijken. Maak de wereld groener als beleidsmaker, milieuactivist, projectleider, energieadviseur of docent in het duurzaam onderwijs. 

Wil je nog verder studeren, voordat je in een baan stapt? Een master op het gebied van de environmental sciences is een mooie verrijking. Bijvoorbeeld de studie Future Planet Ecosystem Science (Universiteit van Amsterdam) of Energy and Environmental Sciences (Rijksuniversiteit Groningen).

Bekijk je loopbaankansen  

Kom kennismaken

Smaakt deze milieu-opleiding naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating & aanmelding

Zin om te starten met de opleiding Milieukunde en Duurzaamheid? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet: 

Schrijf je in via Studielink Klik hier!