Loopbaankansen

Met een afgeronde hbo opleiding Innovatieve Plantenteelt kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt je bezighouden met het geven van teeltadvies aan ondernemers, de veredeling van nieuwe rassen of wellicht kom jij goed tot je recht als ondernemer in de agrarische sector. De veelzijdigheid van de sector biedt jou de kans om je interessegebied te ontdekken. 

Wat kun je worden? 

In deze alinea introduceren we vier representatieve beroepen. Ga je na de opleiding Innovatieve Plantenteelt aan de slag als generalist of een specialist? Bij welke (type) werkgevers ga je aan de slag? Wat zijn je baankansen en hoe gewild ben je op de arbeidsmarkt? 

 

Teeltadviseur 

Als teeltadviseur geef je advies aan tuinders of akkerbouwers. Dit doe je voor handelsondernemingen zoals Agrifirm, CAV Agrotheek of Hoogland. Je gaat in gesprek met de klant en ontdekt wat er nodig is in de bedrijfsvoering op dat moment. In aanvulling op je advies verkoop je zaaizaden, meststoffen, biostimulanten en gewasbeschermingsmiddelen etc. 

Glastuinbouwer 

In de functie van glastuinbouwer werk je in een kas aan de teelt van bijvoorbeeld tomaten of passievruchten. Je regelt het klimaat in de kas en zorgt dat het gewas de juiste hoeveelheid water en voedingstoffen krijgt. Je zet bijen en hommels in voor de bestuiving, beheerst plagen en verhandelt producten in de keten.  

Akkerbouwer 

In de rol van akkerbouwer verbouw je gewassen zoals graan, uien, aardappels, bieten en bloemkool. Je stelt een gewasrotatie op en teelt gewassen die bij het bodemtype passen. Door precisielandbouwtechnieken zorg je voor een goede bodemkwaliteit, optimale verzorging van gewassen en het minimaliseren van gewasbeschermingsmiddelen.  

Veredelaar 

Als verdelaar ontwikkel je nieuwe rassen van bijvoorbeeld paprika's of tulpen. Je zoekt ouders die je met elkaar kruist om nakomelingen te krijgen met optimale combinaties van eigenschappen, bijvoorbeeld met een mooie kleur, goede kwaliteit en ziekteresistent. De nakomelingen zaai je uit en na meerdere rondes van selecteren en testen heb je een nieuw ras veredeld, een ras dat zal worden verhandeld op de (inter)nationale markt. 

Kom naar de open dag! Aanmelden

Doorstuderen? 

Heb je je bachelor binnen? Dan kun je natuurlijk direct een werkend bestaan opstarten. Of je kiest ervoor om door te stromen naar een master op het hbo of bij een universiteit in bijvoorbeeld de richting van plantenwetenschappen of plantenveredeling. 

 

Meld je aan via Studielink Klik hier!