Opleiding: Bachelor
Locatie: Velp (bij Arnhem)
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Bos- en Natuurbeheer (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Aanmelden

Wereldwijd staan bos- en natuurgebieden flink onder druk. Door klimaatverandering bijvoorbeeld, stikstofuitstoot en ontbossing. Bos en natuur roepen om meer weerbaarheid, biodiversiteit en kwaliteit. En dus om professionals die hierin de hoofdrol pakken. Zowel in Nederland als daarbuiten. Voel jij je geroepen? Tijdens de opleiding Bos- en Natuurbeheer maak je jezelf klaar voor deze superbelangrijke missie.

Waarom deze Bos- en Natuurbeheer-studie? 

  • Het is de enige hbo in ons land, die volledig draait om duurzaam bos- en natuurbeheer.
  • In en na je studie kun je jóuw steentje bijdragen aan het behoud en de inrichting van bos- en natuurgebieden.
  • De docenten hebben natuurlijk een enorme passie voor het vak, maar vaak ook een groot netwerk of een achtergrond als onderzoeker. Dat levert interessante stages en afstudeeropdrachten op.
  • Je kunt met deze studie van alles worden: adviseur of beheerder, ecoloog of boswachter. Bij heel veel verschillende werkgevers.

Dit ga je leren
Met hoofd én voeten in bosbouw en natuurbeheer

De opleiding Bos- en Natuurbeheer bereidt je voor op een job als adviseur of beheerder van bos, natuur en landschap. In het eerste jaar bouw je aan een brede basis. Met vakken die draaien om biologie en aardrijkskunde. Zodat je in de jaren erna je eigen richting kunt kiezen. Je werkt veel aan projecten, samen met je studiegenoten. Je bent vaak buiten te vinden, tijdens praktijklessen of excursies. En je doet de kennis en skills op, die ‘later’ van pas komen. Concreet:

  • Je ontdekt hoe de wondere wereld van het landschap in elkaar steekt. Van stuwwal tot kust en rivierengebied. Met elk de eigen geschiedenis en ontwikkeling.
  • Hoe beheer je bos en natuur op een duurzame, toekomstgerichte manier? De visie daarop ga jij creëren.
  • Je doet heel veel onderzoek in de praktijk. Tijdens een excursie naar bijvoorbeeld een Waddeneiland verdiep je je in kustvogels, of ontdek je welke planten goed gedijen in zoet of zout water.
  • In het werkveld ontmoet je straks allerlei partijen (zoals recreanten, omwonenden, natuurbeschermingsorganisaties en overheden). Je leert hoe je met al die groepen kunt omgaan.

Ontdek je opleiding Natuurbeheer

Brochure aanvragen? Klik hier!

Na je studie 
Van ecologisch adviseur tot boswachter

Met je diploma op zak ben je een specialist in bos en natuur, als adviseur of beheerder. Tegelijkertijd weet je zó veel over het landschap dat je bij veel werkgevers terechtkunt. Je stapt bijvoorbeeld in een baan als beheerder bij Staatsbosbeheer, ecologisch adviseur voor een waterschap of boswachter van een natuurgebied. Ben je nog niet klaar met studeren? Kies dan voor een master en specialiseer je verder in jouw vakgebied.

Bekijk je loopbaankansen

Kom kennismaken

Smaakt de opleiding Bos- en Natuurbeheer naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating & aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op deze Bos- en Natuurbeheer-hbo? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet: 

Schrijf je in via Studielink Klik hier!