Opleiding: Bachelor
Locatie: Leeuwarden
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Biotechnologie (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Aanmelden

Het voedseltekort, de energietransitie, de stikstofcrisis, de plasticvervuiling, een pandemie. Met biotechnologie helpen we om deze wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden. Dat maakt het ook zo megarelevant om Biotechnologie te studeren. Want tijdens jouw opleiding leer je hoe je met biologie en engineering duurzame dingen kunt maken. Zoals betere gewassen, fossielvrije brandstoffen, dierloze producten, bioplastics en effectieve vaccins. Help jij mee?

Waarom deze Biotechnologie-studie? 

  • Met biotechnologie kun jij een belangrijke steen bijdragen aan de verduurzaming van onze aardbol. En dus aan de duurzame doelen van de Verenigde Naties.
  • De combinatie van biologie en engineering in de studie is uniek. Met moderne DNA-technologieën en kweekmethoden werk jij aan innovatieve oplossingen voor mondiale problemen.
  • De opleiding Biotechnologie geeft je heel veel specialisatiemogelijkheden. Van plantenveredeling tot medisch onderzoek. En van bioprocestechnologie tot bio-informatica.
  • Je volgt een hbo-studie op hoog niveau. Waarbij je keihard werkt, maar ook supervernieuwend en toekomstgericht bezig bent. Het levert je een diploma van betekenis op.
  • Het (wetenschappelijke) werkveld is enorm uitgebreid en biedt daardoor veel werkgelegenheid.

Dit ga je leren
Bijzondere balans tussen theorie en praktijk

De rode draad van de Biotechnologie-opleiding zijn onderzoeksprojecten uit het werkveld. De helft van je tijd pak jij deze praktijk beet, samen met studiegenoten en onder expertbegeleiding van docenten. De andere helft ben je in een collegezaal of op het lab te vinden. Waar je de juiste kennis en skills opdoet voor je projectwerk. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met het maken van nuttige enzymen en bioplastics. Concreet leer je: 

  • hoe je een wetenschappelijk onderzoek uitvoert (dit is dé basis van wat je doet);
  • alles over moleculaire biologie, biochemie, plantenbiotechnologie, bioprocestechnologie en bio-informatica;
  • hoe je op het lab te werk gaat;
  • samenwerken (want wetenschap is teamsport en ‘straks’ bundel je de krachten met allerlei partijen, zoals bedrijven, vakgroepen, artsen en de farmaceutische industrie in binnen- en buitenland);
  • jezelf professioneel te ontplooien.

Ontdek je studie Biotechnologie

Brochure aanvragen? Klik hier!

Na je studie
Van plantenveredelaar tot vaccinontwikkelaar

Als je je diploma op zak hebt, ben je vooral een onderzoeker in de biotechnology. En daarmee kun je écht heel veel kanten op. Als onderzoeksanalist natuurlijk, maar ook als moleculair bioloog, vaccinontwikkelaar, plantenveredelaar, reactorontwerper of fermentatiespecialist. Bij bijvoorbeeld een universiteit, academisch ziekenhuis, onderzoeksinstituut, waterschap of inspectiedienst.

Wil je je nog verder verdiepen of verbreden, voordat je in een baan stapt? Een master in de life sciences zorgt voor een mooie verrijking. Zoals Biomedical Sciences (Rijksuniversiteit Groningen) en Plant Biotechnology (Wageningen University & Research). 

Bekijk je loopbaankansen

Kom kennismaken

Smaakt de opleiding Biotechnologie naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating & aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op deze Biotechnologie-hbo? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet: 

Biotechnologie is een samenwerking van HVHL en NHL Stenden Hogeschool. 

Meld je aan via Studielink Klik hier!