Loopbaankansen

Met een diploma Biotechnologie sta jij midden in de maatschappij. Jouw kennis en kunde zijn enorm waardevol in de wereldwijde uitdagingen van vandaag de dag. En dat maakt jou gewild in allerlei banen en bij allerlei werkgevers. Je kunt bijvoorbeeld aan de bak als onderzoeksanalist, moleculair bioloog, vaccinontwikkelaar, plantenveredelaar of reactorontwerper. Bij een universiteit, academisch ziekenhuis, onderzoeksinstituut, waterschap of inspectiedienst.

Wat kun je worden?

Door de keuzes die jij maakt in je studie, ben je vooral een specialist. Maar door het onderzoeksfundament dat je legt, kun je wel op heel veel verschillende werkplekken terechtkomen. We zoomen in op vier jobs: 

Onderzoeksanalist in een academisch ziekenhuis

Als onderzoeksanalist in het ziekenhuis maak je deel uit van de onderzoeksafdeling. Met elkaar doe je onderzoek naar een aandoening, zoals hartfalen. In het laboratorium kweek je stamcellen, die je verandert in kloppende hartcellen. Hier haal je genetisch materiaal uit, zodat je meer te weten komt over die cellen en vervolgens over hartfalen. 

Merkertechnoloog bij een zaadveredelaar

In deze rol werk je op het lab aan plantenveredeling. Van je collega-bio-informaticus krijg je gegevens, waarmee jij tests ontwerpt en uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld uitpluizen wat de genetische eigenschappen zijn van de nakomelingen van gekruiste planten. De resultaten hiervan helpen om het veredelingsproces te versnellen. 

Bio-informaticus bij een farmaceutisch bedrijf

Heb jij het pad gevolgd van bio-informatica? Dan kun je onder andere bij een farmaceutisch bedrijf neerstrijken, dat vaccins ontwikkelt. Met genetische informatie over een ziekteverwekker voorspel jij welk deel ervan vatbaar is voor een nieuw vaccin. Die analyse is superbelangrijk voor jouw collega’s op het lab.  

Bioprocestechnoloog bij een milieutechnologiebedrijf

Het milieutechnologisch bedrijf waarvoor jij werkt, verkoopt reactoren aan andere bedrijven. Hiermee kunnen zij hun afval omzetten in bruikbare stoffen. Het is jouw missie om een snoepfabrikant te helpen aan een beter proces, waarmee de afvalstroom verandert in bioplastics. Op labschaal werk jij dit uit, om het daarna te vertalen naar fabrieksschaal.

Kom naar de open dag! Aanmelden

Doorstuderen?

Heb je je bachelor binnen? Dan kun je natuurlijk direct een werkend bestaan opstarten. Of je kiest ervoor om door te stromen naar een master in de life sciences. Populair zijn:

Meld je aan via Studielink Klik hier!