Opleiding: Bachelor
Locatie: Velp (bij Arnhem)
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Deeltijd

Bos- en Natuurbeheer (bachelor deeltijd)

Kom naar de open avond Meld je aan

Onze bossen en natuurgebieden staan flink onder druk. Door bijvoorbeeld klimaatverandering en stikstofuitstoot. Het vraagt om mensen die zich inzetten voor sterke, weerbare en biodiverse bos- en natuurgebieden. En dus voor een duurzame en klimaatbestendige toekomst. Zie jij dit als jouw nieuwe missie? Laat je omscholen met de deeltijdopleiding Bos- en Natuurbeheer.

Waarom deze deeltijd-hbo Bos- en Natuurbeheer?

 • Je leert strategisch na te denken over een superrelevante vraag: hoe richt je het landelijk gebied in, en hoe beheer je het?
 • Er belanden daarom ook interessante opdrachten uit de praktijk op jouw bord, die gaan over inrichting en beheer.
 • Je ontmoet veel mensen. Natuurlijk je docenten (die vaak uit het werkveld komen), je medestudenten (die je inspireren met hún inzichten) en bedrijven in de sector. Zij worden jouw nieuwe netwerk.  
 • Op je lesdag - elke donderdag - combineer je theorie met praktijk. Je volgt colleges, practica, veldwerk en excursies. Thuis studeer je verder in een online leeromgeving.
 • De arbeidsmarkt staat te springen om adviseurs en beheerders in natuur en ecologie, dus om jou.

Dit ga je leren

Van bodemonderzoek tot beheerplan

De opdrachten uit het werkveld van bos- en natuurbeheer zijn ingewikkeld. Dat vraagt om goed onderzoek, effectieve plannen, creatieve oplossingen en constructieve samenwerking. Tijdens je studie ga je daarmee aan de slag. Concreet:

 • Je leert met welke technieken je vegetatie, flora en fauna inventariseert, en hoe je gegevens interpreteert. Zo kun je de ontwikkelingen in de natuur monitoren.
 • Ook ontdek je hoe het landschap in elkaar zit en welke processen (zowel natuurlijk als maatschappelijk) zich er afspelen.
 • Jouw belangrijkste vakken hiervoor zijn: Natuurbeheer, Faunabeheer, Landschapsecologie, Vegetatiekunde en Monitoring.
 • Je schrijft een beheerplan voor een bosgebied.
 • Daarbij leer je rekening te houden met verschillende klimaatscenario’s.
 • Omdat je straks veel samenwerkt in projectgroepen, werk je aan je sociale en communicatieve skills.

Ontdek je opleiding Bos- en Natuurbeheer deeltijd

Brochure aanvragen? Klik hier

Na je studie

Omscholen tot boswachter, ecoloog of natuurbeheerder

Met je diploma op zak kun jij ecologisch onderzoek uitvoeren, inrichtings- en beheerplannen opstellen en advies erover uitbrengen. Je kunt terecht bij onder meer provincies, gemeenten en waterschappen. Maar ook bij terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, en bij onderzoeks- en adviesbureaus. Als bijvoorbeeld boswachter (op hbo-niveau), ecologisch adviseur of coördinator van natuurbeheer.

Bekijk je loopbaankansen

Kom kennismaken

Smaakt de Bos- en Natuurbeheer deeltijd naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen Stuur een mail

Toelating en aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op de hbo Bos- en Natuurbeheer deeltijd? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet:

Meld je aan via Studielink Klik hier