Studieprogramma

Wordt jouw studieloopbaan biologisch of gangbaar?

In de Associate degree Melkveehouderij kun je kiezen uit twee richtingen: Melkveehouderij en Biologische melkveehouderij. Bij beide richtingen van de opleiding leer je de basis van een melkveebedrijf. Bij de biologische variant ga je in op de kenmerken van een biologisch bedrijf. Belangrijke verschillen tussen beide richtingen zijn de inhoud van vakken zoals markt en verwerking, bedrijfsvoering, bodem, mest en gewas.

Indeling studie

In het eerste deel van je studie keer je de melkveehouderij binnenstebuiten. Zo leer je dierprestaties te beoordelen en bedrijfsresultaten op waarde te schatten. Je adviseert over verbeteringen en je leert als producent voor de consumentenmarkt klantgericht te denken. Daarbij krijg je steeds te maken met reële situaties die je traint in een praktijkbedrijf. Je kennis breng je in de praktijk tijdens een stage in het buitenland.

Het tweede deel van de studie staat vooral in het teken van het operationeel en tactisch management. Je adviseert over voedervoorziening, gezondheidszorg en veevoeding. Je leert de economische bedrijfsresultaten te beoordelen en je gaat aan de slag met het financieel management en innovaties binnen het bedrijf. Gaandeweg leer je vaardigheden op het gebied van voorlichting, beleid en belangenafweging. Je rondt de studie af met een eindopdracht voor een (eigen) melkveebedrijf; gangbaar of biologisch.

Twee studenten Melkveehouderij veldonderzoek op Dairy Campus

De nieuwste ontwikkelingen in de sector

Als je deze twee-jarige hbo-opleiding hebt afgerond, ontvang je een wettelijk erkend diploma. Met dit diploma vergroot je je kansen op succesvol ondernemen.  Lees hier meer over Associate degrees.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kun doorstromen naar de reguliere hbo-opleiding Dier- en Veehouderij. Deze kun je dan afronden in twee jaar.

Voorbeeld studieopbouw Biologische melkveehouderij

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Oriëntatie sector

Inleiding biologische landbouw

Biologische Melkvee-houderij

Ondernemer-schap

Agrarisch bedrijf

Biologische markt en verwerking

Buitenlandse

boerderijstage

2 Biologische bedrijfsvoering Omschakelen en ondernemen in de biologische markt
  Bedrijfs-beoordeling Financieel Management Eindopdracht

 

Voorbeeld studieopbouw Melkveehouderij

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Oriëntatie sector

Dier en presentatie

Dier en gezondheid

Ondernemer-schap

Agrarisch bedrijf

Ondernemen in de maatschappij

Bodem en gewas

Student in bedrijf

2 Boerderijstage

Financieel management

Bedrijfs-beoordeling

Veevoeding en diergezondheid

Voedervoorziening
Eindopdracht