Carnitine in the dairy chain

(PhD) onderzoeksproject

In dit promotieonderzoek wordt onderzoek gedaan naar het carnitine metabolisme bij ouderen. Veroudering gaat vaak gepaard met verlies aan spiermassa, spierzwakte en vermoeidheid (frailty syndrome), wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van leven. Daarnaast is veroudering ook geassocieerd met een afname van de hoeveelheid carnitine in de spieren.

Carnitine is een metaboliet dat een belangrijke rol speelt bij de energievoorziening; het transporteert vetzuren naar de mitochondriën. In de mitochondriën worden de vetzuren afgebroken en wordt er energie gegenereerd. De weefsels die voornamelijk vetzuren als brandstof gebruiken bezitten veel carnitine, bijvoorbeeld spieren. Het lichaam maakt zelf carnitine aan, maar we krijgen carnitine ook binnen via onze voeding. Vooral vlees en zuivelproducten zijn rijk aan carnitine.

Om te bepalen hoe het carnitine metabolisme tijdens de evolutie is ontstaan wordt er een fylogenetische analyse uitgevoerd met de genen die hierbij betrokken zijn. Goed geconserveerde genen in de evolutie zijn een teken dat deze een belangrijke rol spelen in het carnitine metabolisme. Deze genen zullen verder onderzocht worden in een cross-sectionele studie; de Fitaal studie.

In de Fitaal studie onderzoeken we de carnitine status in fitte en kwetsbare ouderen in vergelijking met gezonde jong volwassenen. Door veroudering daalt de carnitine status in de spier, maar het is niet bekend of deze daling geassocieerd is met de fysieke gesteldheid van ouderen en de mitochondriële functie. Daarnaast onderzoeken we ook de cognitieve functie van de ouderen in relatie tot de carnitine status. In 2017 is de Fitaal studie uitgevoerd bij 30 fitte ouderen, 25 kwetsbare ouderen en 26 gezonde jong volwassenen.

Resultaten

Dit onderzoek zal meer inzicht geven in het verouderingsproces in relatie tot het carnitine metabolisme. Dit onderzoek levert informatie over welke genen hierbij betrokken zijn en of de carntine status van invloed is op de fysieke gesteldheid van ouderen en de mitochondriële functie. Aangezien we de Fitaal studie uitvoeren bij zowel mannen als vrouwen, hopen we ook informatie te genereren over sekseverschillen bij veroudering. Indien blijkt dat carnitine inderdaad een belangrijke rol speelt bij veroudering en de fysieke gesteld, zou er in de toekomst een studie gedaan kunnen worden naar het effect van carnitine suppletie bij veroudering.

Wil je meer weten over het project Carnitine in the Dairy Chain? Neem contact op met  marjanne.vanderhoek@hvhl.nl

Periode

Start – 1 juli 2014
Einde –  31 december 2018

Kernteam

  • Feike van der Leij
  • Promovenda: Marjanne van der Hoek

Partners

  • Wageningen University & Research
  • Medisch Centrum Leeuwarden
  • Alfasigma
  • TNO

Financiering