Wie is wie

Lectoraat Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden

Over de lector

Lector Rik Eweg is docent, onderzoeker en bestuurder in één. Door de combinatie van bestuurlijk en onderzoekend werk heeft hij een integrale kijk op ontwikkelingen van duurzame agrobusiness in metropolitane gebieden. Als projectregisseur van het innovatieprogramma TransForum stuurde hij praktijkprojecten aan en was hij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe methoden voor leren in innovatieprocessen.

Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor grote projecten op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en economie. Hij combineert een uitgebreide kennis over innovatieprocessen met een inhoudelijke visie op metropolitane landbouw. Hij is sterk in het analyseren en aansturen van complexe problemen en processen.

Rik studeerde HTS Weg en Waterbouwkunde in Hengelo en Planologie bij Wageningen-UR en promoveerde op de inzet van Geografische Informatiesystemen bij toekomst scenario's voor gebiedsontwikkeling. Hij werkte bij de universiteit als internationaal projectleider en als post- doc bij de Onderzoeksschool Productie Ecologie. Daarna was hij acht jaar wethouder in de Gemeente Wageningen. Vanaf 2006 werkte hij als projectregisseur bij het innovatieprogramma TransForum Agro en Groen.

Kenniskring

Binnen de organisatie van Van Hall Larenstein wordt samengewerkt met andere lectoraten,
onder andere Duurzame Melkveehouderij, Food, Health and Safety en Stadslandbouw
als stedelijke ontwerpopgave.

Het lectoraat werkt structureel samen met de opleidingen:

  • Bedrijfskunde en Agribusiness (BAB, Bachelor of Business Administration)
  • International Development Management (IDM, Bachelor of Sciences)
  • Dier- en Veehouderij (D&V Bachelor of Sciences)
  • Agricultural Production Chain Management (APCM, Professional Master)

Binnen het lectoraat zijn diverse mensen actief. Gezamenlijk werken zij mee aan de uitdagingen die het lectoraat heeft gesteld. Hieronder een overzicht van enkele van deze actieve medewerkers.

Medewerkers

  • Ben Rankenberg is docent farm management en ondernemerschap, onderwijsontwikkelaar en een projectleider met brede ervaring in ontwikkeling en implementatie van onderwijsprogramma's in een internationale agrarische setting. Ben werkt proactief in teams met een sterk eigen initiatief. Zijn vaardigheden: analytisch, ontwerpend, communicatief, schrijven en probleem oplossen. Hij gaat uit van een hoge kwaliteitsstandaard. Ben studeerde Veehouderij aan de Wageningen Universiteit. Momenteel is hij projectleider en trainer van een aantal grote projecten op de Balkan, in Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Macedonië, Servië, Kroatië, Bosnië Herzegovina en Montenegro, waar hij uitgebreide netwerken heeft. Hij is Major coördinator binnen de opleidingen Dier- en Veehouderij in Velp.
  • Marise Haesendonckx studeerde Wiskunde in België, aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Na haar studie specialiseerde zij zich in Research Methods, Data Analysis and Agro-Logistics, Decision support Systems, Simulation of Logistics Systems, Strategic Alliances and Food Supply Chains. Ze is docent Marketing Research, Operations Management, Supply Chain Management and Logistics, coördination binnen de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness en voorzitter van de Academic Program Board. Ze heeft een sterk praktijk-bedrijf oriëntatie en focust op de ontwikkeling van de waardeketens. Marise heeft een brede internationale ervaring. Ze ontwikkelde en implementeerde projecten in Finland, Uzbekistan, China, Thailand en India.
  • Marco Verschuur ging na zijn studies Veehouderij en Business Administration aan de CAH Dronten en Tropische Veehouderij en Ontwikkelingsstudies aan Wageningen Universiteit aan het werk in Zuid-Amerika. Hij werkte in El Salvador en Nicaragua als universitair docent en adviseur op het gebied van participatief onderzoek, biologische landbouw en rurale ontwikkeling. Op dit moment bekleedt hij diverse functies binnen de hogeschool. Hij is als docent betrokken bij de Bachelor-opleidingen International Development Management en Bedrijfskunde en Agribusiness en de Master-opleidingen Management of Development en Agricultural Production Chain Management. Daarnaast houdt hij zich bezig met project ontwikkeling en uitvoering in onder meer Rwanda, Benin, Colombia en Guatemala.

Naast Ben Rankenberg, Marise Haesendonckx en Marco Verschuur zijn ook Josianne Cloutier, Wim van Hezel en Jan Hoekstra actief binnen het lectoraat.