Studenten en lijsttrekkers bereiden zich in debat voor op waterschapsverkiezingen

10-03-2023

Met nog een kleine week te gaan, zijn de waterschapsverkiezingen actueler dan ooit. Ook bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Gistermiddag gingen de lijsttrekkers van de negen partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor Waterschap Rijn en IJssel, in debat. Met elkaar én met studenten. Iedereen is het ermee eens: ‘Alle waterschappen moeten zich sterk maken voor veilig, voldoende en schoon water.’

Stemkeuze gemaakt

Dit waterschapsverkiezingsdebat leverde niet alleen heel waardevolle discussies op, maar ook interessante feiten en cijfers. Zo is het voor ruim 30% van de studenten die erbij waren, de eerste keer dat ze mogen stemmen. En als ze dat voor Waterschap Rijn en IJssel doen, komen ze bij vijf van de negen partijen oud-studenten van hun eigen hogeschool tegen. Een opsteker: vóór het debat wist 35% van de aanwezigen nog niet welke partij hun stem krijgt. Na het debat was dat geslonken naar 8%. “Daar doen we het voor”, vatte Anouk Berendsen (docent Land- en Watermanagement en debatmoderator) het samen.

Jonas van Leeuwen is tweedejaars student Management van de Leefomgeving. Zijn interesse in de politiek lokte hem gisteren naar het debat in onze Velper Kapel. “Ik was vooral nieuwsgierig hoe de partijen zich zouden onderscheiden. Iedereen staat achter de opdracht om genoeg schoon en veilig water te organiseren. Maar elke partij bedenkt de eigen maatregelen. Die hebben ze goed voor het voetlicht gebracht. Ik heb nieuwe argumenten gehoord, maar mijn keuze voor een partij is niet veranderd.”

Primeur voor lijsttrekkers
Ook eerstejaars student Land- en Watermanagement Björn van Wissing had alle reden om het waterschapsdebat mee te maken. “Tijdens mijn laatste zomerbaan werkte ik als assistent-gebiedsbeheerder bij Waterschap Rivierenland. In die regio zijn veel fruittelers actief en zij hebben een grote behoefte aan water. Mijn stelling gistermiddag was daarom ook: ‘Geef meer water en geld aan de telers, zodat fruit betaalbaar blijft. En dan mag er best iets minder water naar de natuur gaan.’ Natuurlijk blijft het voor mij niet alleen bij deze stelling. Want na mijn studie wil ik me inzetten voor het waterschap. Wie weet zelfs inclusief de politiek daaromheen.”

Volgens Antoinet Looman (heemraad en lijsttrekker van Water Natuurlijk) was het een krachtig debat met sterke inhoudelijke stellingen. “En een primeur. Het was het eerste officiële lijstrekkersdebat waaraan alle partijen voor de waterschapsverkiezingen meededen. Stuk voor stuk hebben de lijsttrekkers zich hier goed kunnen profileren. Onze gesprekken waren ook bijzonder nuttig voor de onderlinge verstandhouding. En een mooie constatering in de week van Internationale Vrouwendag: vijf van de negen lijsttrekkers is vrouw.”

Van duurzaamheid tot kosten
Alle hete hangijzers voor de waterschappen passeerden gisteren de revue. Zoals waterveiligheid en -kwaliteit, droogte en hoogwater, duurzaamheid en kosten. Voor studenten een uitgelezen kans om zich optimaal voor te bereiden op de waterschapsverkiezingen van 15 maart. En om te netwerken in hun toekomstige werkveld.