Sociale ondernemingen in Duitsland, Estland en Roemenië krijgen hulp van studenten

16-05-2023

“Een topervaring. Nog nooit zó veel geleerd in zo’n korte tijd. Onvergetelijk.” Student Huub van Leeuwe reisde in de meivakantie naar Roemenië, als onderdeel van de online cursus Social Entrepreneurship for Local Change. En hij had er ‘de tijd van zijn leven’. Dat gold ook voor de andere cursisten: ruim 45 studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, en van universiteiten uit Duitsland, Estland en Roemenië.

Van virtueel naar fysiek
Eind maart startte het virtuele deel van de cursus, met presentaties van gastdocenten en interactieve break-outsessies. In deze ‘snelkookpan’ stonden sociaal ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid centraal. De kennis die de deelnemers zo opdeden, brachten ze in de meivakantie naar de praktijk. Acht dagen lang gingen ze aan de slag voor een lokale sociale onderneming of ngo (niet-gouvernementele organisatie).

De groep van zo’n 45 internationale studenten - met meerdere vakdisciplines - verspreidde zich over drie landen: Duitsland, Estland en Roemenië. In elk land dachten ze mee met een organisatie over marketing, bedrijfsvoering of duurzaamheid. En ze hielpen om de gemeenschap waarvan de organisatie deel uitmaakt, te versterken. Daarvoor waren ze ‘in het veld’ te vinden, en maakten en testten ze prototypes. Die vertaalden ze vervolgens door naar oplossingen in een businessplan.

Leuke, maar ook hectische tijd
Huub van Leeuwe (student bij de opleiding Management van de Leefomgeving) bezocht Roemenië en gaf daar advies aan Ateliere Fără Frontiere. Deze organisatie bestaat uit meerdere bedrijven waar mensen zonder baankansen, werkervaring kunnen opdoen. Ze vroegen de studenten hoe zij hun marktaandeel kunnen vergroten en hun productie kunnen verduurzamen. “Ik heb hier de tijd van mijn leven gehad. Wat een fantastische belevenis om in een vreemd land te zijn, met enthousiaste studenten uit allerlei landen. Onze opdracht was onwijs leerzaam. Maar ook buiten schooltijd hebben we enorm veel leuke dingen gezien en gedaan.”

“Het was een erg gezellige én hectische tijd”, omschrijft docent Daan van der Linde de studiereis naar Roemenië. “Gezellig omdat alle culturen die we in ons midden hadden, goed mixten en geïnteresseerd waren in elkaar. Hectisch omdat we in het lawaaiige en chaotische Boekarest zaten. De sociale onderneming waarvoor we werkten, heeft echt een prachtige missie: kansarmen op weg helpen naar zelfrespect, nieuwe vaardigheden, een waardevol netwerk en uiteindelijk een reguliere baan. Mooi om daaraan bij te dragen met advies over marketing en bedrijfsvoering.”

Meedenken over kerk en voedsel
Ook in Duitsland en in Estland pakten de cursisten hun rol. In het Duitse Nürtingen bogen ze zich over twee heel verschillende vragen: hoe bouw je een leegstaande kerk om tot een buurthuis? En hoe voorkom je voedselverspilling door universiteitskantines te koppelen aan boeren en markten? De studenten met Estland als bestemming streken neer in de stad Tartu. Vandaaruit adviseerden ze ondernemers in de zuidoostelijke provincie van het land.

“Deze trip vraagt erg veel van je aanpassings- en improvisatievermogen. Maar dan doe je ook wel een ervaring op om nóóit meer te vergeten”, vinden Huub en Daan.

Mede mogelijk gemaakt door Erasmus+
De online cursus Social Entrepreneurship for Local Change krijgt subsidie van Erasmus+. Dit programma van de EU geeft Europeanen de kans om in het buitenland te studeren en werken.