Eerstejaars studenten vragen Laag-Soeren naar dorpsbeleving: ‘Spannend én leuk’

02-02-2023

Als je bij onze hogeschool studeert, ga je aan de slag met de uitdagingen van deze tijd en van deze wereld. En dat zijn geen loze woorden. Kijk maar eens naar de opleiding Management van de Leefomgeving. Meteen al in je eerste jaar maak je je sterk voor een duurzamere en beter leefbare omgeving. Zo deden 25 eerstejaars de afgelopen twee maanden onderzoek in Laag-Soeren. Zij vroegen inwoners hoe ze het leven in het dorp ervaren.

Een van de studenten is Fabian Bast. Samen met de gemeente Rheden - waarvan Laag-Soeren deel uitmaakt - hebben hij en zijn medestudenten gepeild hoe inwoners hun woonomgeving beleven. “En dat was behoorlijk spannend om te doen, maar ook heel leuk”, deelt Fabian. “Spannend, omdat je als eerstejaars met zo’n onderzoek direct in het diepe wordt gegooid. En leuk, omdat je gelijk meemaakt hoe ons werkelijke werk er straks aan toegaat.”

Primeur met heatmaps
In december hebben de studenten enquêtes neergelegd bij zo’n 450 huishoudens. Zes thema’s passeerden de revue: voorzieningen, dorpsgevoel, sociale kwaliteit, omgeving, toerisme en verkeer, veiligheid en bereikbaarheid. “Door vragen te stellen op al deze terreinen, maakten de studenten kennis met de sociale en fysieke kanten van het dorp. En hoe je die het beste kunt combineren. Het was ook een mooie kans om te zien hoe het reilt en zeilt tussen een gemeente en een dorp”, licht docent Daan van der Linde toe.

Elk jaar pakken studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving een wijkbelevingsonderzoek op in de gemeente Rheden. De uitkomsten van die onderzoeken kan de gemeente meenemen in toekomstige plannen om het leven daar prettiger en aantrekkelijker te maken. De enquête in Laag-Soeren had een primeur: voor het eerst konden inwoners hun reactie geven via een interactieve plattegrond. Zo lieten ze met een stip op de kaart zien welke plek ze het mooist én minst mooi vinden, en waar gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Dat leverde interessante ‘heatmaps’ op.

Betrokken dorp
“De respons op de enquête was echt bijzonder hoog: bijna 25% van de huishoudens heeft de vragen online of op papier ingevuld. Waar we normaal gesproken een score hebben van zo’n 13%. Dat wijst op een heel betrokken dorp”, vertelt Daan. Alle resultaten hebben de eerstejaars deze maand geanalyseerd en gevat in een rapport. Op 18 januari zijn vervolgens de inwoners en de gemeente erover bijgepraat. Fabian: “Goed om onze bevindingen tijdens een bijeenkomst te presenteren aan het dorp. De verhalen van de bewoners die erbij waren, bevestigden onze conclusies.”

Volgens Dirk de Rooij, beleidsmedewerker openbaar groen in Rheden, hebben de studenten waardevolle informatie afgeleverd. “Hun onderzoeksrapport geeft een mooi aanknopingspunt om het gesprek aan te gaan met de mensen uit Laag-Soeren. Zo kunnen we samen de leefbaarheid van het dorp vergroten.”

Kom sfeer snuiven
Wil jij ook bijdragen aan een betere leefomgeving? Verdiep je dan eens in onze opleiding Management van de Leefomgeving. Op onze website lees je al heel veel. Of kom sfeer opsnuiven tijdens een open dag, een meeloopdag of een rondleiding.

Studenten op pad in Laag-Soeren